Galacticos, een tweede tijdperk.

Zien we na Galacticos (2000 (aankoop Figo) -2007 (vertrek Beckham)) een nieuw Galaticos era aanbreken? Als het van Perez afhangt wel. Deze Vox Populi zal niet gaan over de financiële kant van de zaak, wel over het feit of we al dan niet een nieuw Galaticos era krijgen, mét prijzen.

De oorspronkelijke Galatico's, met van links naar rechts Beckham, Figo, Ronaldo, Zidane en Raul.

De oorspronkelijke Galatico's, met van links naar rechts Beckham, Figo, Ronaldo, Zidane en Raul.


Ja, ik geloof erin.


Is de mening van zowat iedere Madrid-fan op het forum. Het geloof dat Perez effectief al die aankopen haalt en dat zij voor de titel zorgen en de Champions League winnen, was dan ook erg groot. Kaka is al binnen en Ronaldo deed even moeilijk over zijn loon maar tekende alsnog. De hoop was groot want het idee van Perez heeft sinds het lanceren van mijn vraag al enkele klappen gekregen.
Valencia & Real geraakten er niet bij uit over de prijs voor Villa, die zelf doodgraag naar Real wil. De kloof tussen 36 miljoen (aanbod) en 50 miljoen (vraag) was te groot en Valencia zelf geeft sowieso ook de voorkeur aan niet-Spaanse clubs, om zo de concurrentie niet te versterken. De media opperde al snel Ibrahimovic en Forlan als vervanger, maar Perez zei zelf dat zijn pijlen niet op hen gericht zijn. Vrijwel uit het niets kochten ze in Real Benzema. De jonge Fransman zal voor de doelpunten moeten zorgen.
Vijftig miljoen is ook wat Real op Ribery bood, Bayerns antwoord was simpel “Daar heb je zelfs nog geen been van Ribery voor.” Ook zijn komst lijkt met de dag onwaarschijnlijker. Tot enkele dagen geleden. Ribery stapte zonder iets te zeggen van het trainingsveld. Zijn eis was duidelijk; “Real of niets”. De topmannen van de Beierse club houden voorlopig het been stijf en geven niet toe aan de eisen van de Fransman.
Ondanks dat hij al zo’n 213 miljoen uitgegeven heeft, denkt Perez nog niet aan stoppen met zijn transferactiviteiten. Hij wil nog twee zomertransfers realiseren (Xabi Alonso? Arbeloa? Ribery? Maicon?), maar wil tegelijk ook een tiental spelers (al zijn Nederlanders, Metzelder, Negredo (mogelijk betrekken in ruil met Xabi Alonso) en Guti) laten vertrekken, nadat eerder al Saviola vertrok.

Het oorspronkelijke droomelftal van Perez.

Het oorspronkelijke droomelftal van Perez.

Twijfel rond Galaticos: ja qua selectie, een opflakkering qua prijzen.

Een van de twee meest voorkomende opties die uit de bus kwam bij de niet-Madrileense fans. Met 300 miljoen euro transferbudget lijkt het velen duidelijk dat Perez wel zijn elftal Galaticos kan halen, maar prijzen zullen alleen volgen in het eerste jaar. Instantsucces met andere woorden. Ze versterken zich door het wegkopen van de sterren andere ploegen (Ronaldo bij ManUtd, Villa bij Valencia, Kaka bij AC Milan) en verzwakken zo tegelijk de concurrentie. Het is een visie, maar eentje die van weinig kennis en toekomstgerichtheid getuigt. Zie maar naar Chelsea, waarmee ze vaak vergeleken worden in deze periode van koopwoede. Chelsea met Abramovich boekte twee titels op rij, maar komt sindsdien nipt tekort om opnieuw prijzen te pakken, al was het in de laatste twee CL-campagne wel ongelukkig. Maar twee titels, dat zouden er nog evenveel zijn als in hun eerste Galacticos periode. Op korte termijn werkt deze tactiek van de Perez’en en Abramovich’en in deze wereld, maar op middellange tot lange termijn doet Real aan kapitaalvernietiging (op het einde van hun contract zijn Ronaldo & Kaka nog amper iets waard) en eindigen ze in dezelfde situatie als het afgelopen seizoen.

Twijfel rond Galaticos: ja qua selectie, nee qua prijzen.

Dit kwam ook vaak uit de bus bij de niet-Madrileense fans. Met 300 miljoen euro transferbudget lijkt het velen duidelijk dat Perez wel zijn elftal Galaticos kan halen, maar prijzen zullen er niet volgen. Voor sommige is het een stout verlangen, voor anderen bijna een feit.
Het komt ontelbare keren terug dat een van de grootste fouten van Perez is dat hij nog te aanvallend denkt. Ook al heeft hij nog twee maanden de tijd om zijn inkopen te doen, er staan (te) veel aanvallende spelers en te weinig defensieve op zijn wishlist.
De defensie, hét gebrek van Real dit jaar (getuige de 4-0 in Liverpool en de 2-6 tegen Barçelona), zal dus waarschijnlijk weer amper aandacht krijgen. Linksachter Heinze kan het Galactico-niveau niet aan, net als Metzelder. Oude rot Cannavaro verlaat Madrid en keert terug naar Juventus. Ramos kampte meermaals met een vormcrisis. Enkel Pepe, tot voor zijn uitbarsting, was het shirt van Real waard. Intussen heeft Perez wel zijn eerste defensieve versterking gekocht. Hij plukte Albiol voor vijftien miljoen weg bij Valencia.

Reals vorige falen begon ook met een disbalans tussen aanvallende weelde en defensieve armoede. Het gebrek aan de zogenaamde “waterdragers” kan hen duur te staan komen want Ronaldo zien we toch niet zijn energie verspillen aan een tackle. Ronaldo, eindelijk is die naam gevallen. Zoals eerder vermeld door Thomas  kan hij, net als andere individualisten (noem ze gerust “ego’s”), een last zijn voor je club. De verwende Portuguees is het gewoon dat er tien spelers rond hem spelen die in functie van hem spelen. Ferguson zou Real nog geen virus verkopen, maar met Ronaldo geeft hij hen iets veel erger. In Engeland, en ja zelfs in Manchester, is men vreemd genoeg opgelucht na zijn vertrek.

Wat met de Nederlanders?

Zoals voorspeld op VI, de Nederlandse tulpen kraken het eerst als er geen succes is. Huntelaar & Robben willen zelf nog wel blijven maar Perez zelf ziet ze liever alle zes vertrekken. Omzetten in geld voor meer transfers of betrekken in een spelersruil, het maakt niet uit.

Een nieuw Galactico Era met of zonder prijzen, met of zonder Nederlanders, het is zoals bij buitenspel; Wait & See!

About Glenn