Gaan paniekaankopen Arsenal redden?

De spelers die Arsène Wenger in alle haast binnenharkte hebben minder klinkende namen dan de miljoenentransfers van de concurrentie. Ze worden met scepsis begroet door de fans en het last-minute gesteggel komt amateuristisch over. Maar is Arsenal’s paniekvoetbal echt zo ondoordacht als het lijkt? Wenger kennende haalt hij niet ‘zomaar’ spelers om de fans te pleasen. Wenger is een krent, en bovendien een twijfelaar. Als hij een speler haalt, is het een doordachte keuze. Zelfs op deadlineday.

Drong de crisis bij Arsenal Wenger tot overhaaste aankopen?

Drong de crisis bij Arsenal Wenger tot overhaaste aankopen?

 

Het Zuid-Koreaanse addertje 

Laten we met de goedkoopste – en opvallendste – beginnen. De Zuid-Koreaan Park Chu-Young is de zoveelste speler die Wenger uit zijn geboorteland Frankrijk haalt. Net als eerdere Arsenal-spelers Adebayor, Squillaci, Grimandi en Petit komt hij van Monaco. Park was daar verantwoordelijk voor 12 doelpunten uit 35 wedstrijden. Dat lijkt een matige score voor een spits, maar in een degraderend team dat maar 36 keer scoorde is dat toch 33% van de totale productie. Toch best netjes.

Park is een typische Wenger-speler. Intelligent (hij heeft een IQ van 150), goedkoop (3,4 miljoen euro) en een ongeslepen diamant. Alleen er zit ook een addertje onder het gras: voor zijn dertigste moet Park twee jaar in militaire dienst zijn geweest voor zijn land. Aangezien hij 26 jaar is, kan hij maximaal twee seizoenen voor Arsenal spelen. En het is nog maar zeer de vraag of ze daar onderuit kunnen komen… Met Van Persie als onbetwiste nummer 1 voorin en Marouane Chamakh en de 12 miljoen euro kostende Gervinho als voornaamste concurrenten, lijkt Park niet de meest noodzakelijke aanwinst van deze zomer…

Duitse degelijkheid: Mertesacker

De komst van Per Mertesacker is een stuk noodzakelijker. Centraal achterin heeft Arsenal dringend behoefte aan leiding en kopkracht. Afgelopen seizoen was er geen team dat zoveel tegendoelpunten uit dodespelsituaties tegen kreeg als Arsenal. Met 75 interlands brengt Mertesacker ervaring in de ploeg en met zijn 1.98 meter voldoende lengte om belangrijke kopduels te winnen. Mertesacker was afgelopen seizoen essentieel voor Werder Bremen en zal dat nu voor Arsenal zijn. Zonder Mertesacker verloor Bremen maarliefst zes van de laatste zeven wedstrijden en kregen ze 19 tegendoelpunten. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat Mertesacker afgelopen seizoen 81% van als z’n duels won. In de Bundesliga was er niemand die dat kon evenaren.

Nu! 50% korting!

Het is eigenlijk een wonder dat André Santos niet eerder is weggehaald bij Fenerbahçe. Nadat de Turkse topclub hem uit Brazilië haalde in 2009, kostte hij de club tien miljoen euro. Santos speelde in Istanbul al snel zijn legendarische landgenoot Roberto Carlos uit de basis en scoorde tien keer in 52 wedstrijden, wat veel is voor een linkervleugelverdediger. In het Braziliaanse elftal won hij de concurrentiestrijd van niemand minder dan Marcelo en won hij de Confederations Cup. Twee jaar na zijn transfer heeft Santos zich op alle fronten als speler ontwikkeld en is zijn naam gevestigd.

Santos is na twee jaar Fenerbahçe klaar voor een volgende stap, maar zijn club niet. Fenerbahçe raakte na een omkoopschandaal in crisis. De club werd verbannen van Champions League-voetbal en degradeerde. De complete selectie van Fenerbahçe staat in de uitverkoop en André Santos kon door Wenger voor een schijntje worden opgehaald. 7 miljoen euro werd er betaald voor een speler die onder andere omstandigheden minstens het dubbele waard zou zijn geweest. Daar houdt Wenger wel van.

De voorlopige conclusie mag zijn dat Wenger voor weinig geld zijn team aanzienlijk heeft kunnen versterken op twee essentiële posities. Voor de breedte heeft hij de goedkope Park en Benayoun er bij. Arsenal’s grootste aankoop op deadlineday, Mikel Arteta, is in alle opzichten iets minder dan Fabrégas, maar lijkt een gedegen vervanger die wordt besproken in dit artikel. Met de Spanjaard er bij lijkt de selectie van Wenger compleet, hoewel het niet genoeg lijkt om echt te kunnen concurreren met de Engelse top. Daarvoor ontbreekt minimaal een topkeeper. Maargoed, al met al is het zo gek nog niet, wat die Arsène Wenger doet…

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas