Sneijder en Van Persie al meer waard dan 11 Denen

We moeten er maar van genieten nu het nog kan: Oranje’s openingswedstrijd op het EK is de eerste en waarschijnlijk ook de laatste waarin we op bijna elke positie een duurdere speler opstellen dan de tegenstander. Onze jongens zijn ruim honderd miljoen euro duurder… dus als we dit al niet winnnen…

De vermoedelijke opstellingen van Nederland - Denemarken.

In de bovenstaande opstellingen is iedere speler afgebeeld met een rondje die zijn geschatte marktwaarde representeert. Zie je dat puntje onder Jacobsen? Inderdaad. Die zie je niet. Zo’n armetierige selectie hebben de Denen. John Heitinga zei het al: “Niemand verwacht eigenlijk dat ze doorgaan of wedstrijden gaan winnen in deze poule. Aan onze stand zijn we verplicht om Denemarken te verslaan”. En gelijk heeft hij. Gregory van der Wiel arrogant? Nee, hij heeft gewoon gelijk. 6-0. Minstens.

Tuurlijk, de bal is rond. Maar als er één ploeg is waar we toch van moeten kunnen winnen in deze poule, dan is het Denemarken. De elf basisspelers van de Denen zijn samen €67 miljoen waard, Robben en Van Persie overtreffen dat met z’n tweeën al. De Nederlandse elf is goed voor €174 miljoen. Types als Willems en Vlaar trekken dat gemiddelde vrij rap omlaag overigens. Bij Denemarken zijn Eriksen en Agger de duurste spelers – al zijn zelfs zij (geschatte waarde: €13 miljoen) nog steeds minder waard dan een gemiddelde Oranje-speler.

Doet de marktwaarde van spelers er eigenlijk toe? Economen zeggen dat je er vrij nauwkeurig de winnaar van ’t toernooi mee kunt voorspellen. Al spreekt dat niet echt in het voordeel van onze jongens. Er zijn zes landen met een duurdere selectie dan Oranje, inclusief groepsgenoten Portugal en Duitsland. Maargoed, de bal blijft rond. Griekenland won immers ook het EK van 2004… en de Denen eindigden met hun armetierige spelers boven Portugal in de EK-kwalificatie.

De belangrijkste les die we uit bovenstaande gegevens kunnen trekken is dat we maar beter kunnen winnen van de Denen. Want als zelfs dat ons niet lukt, dan is ons toernooi al na één wedstrijd voorbij.

Data over marktwaardes is gebaseerd op de schattingen van de geweldige website Transfermarkt.de.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas