Fred Rutten bluft Frank de Boer af in eerste topper

Voor Ajax had de eerste topper van het seizoen niet op een beter moment kunnen komen. De Amsterdammers maakten een goede start, straalden veel zelfvertrouwen uit en stonden fier aan kop. Bij tegenstander PSV was het ondertussen allemaal wat onwennig. Er werd een flinke kwaliteitsinjectie gegeven aan de selectie, maar trainer Fred Rutten moest nog zoeken naar de juiste balans. Het elftal van PSV was labiel te noemen. Het verschil tussen de eerste en tweede helft van het elftal van Rutten is vaak schrijnend. Als Ajax deze zwaktes bij PSV bloot kon leggen, dan stond de rivaal direct op zes punten achterstand.

Frank de Boer maakte in de eerste topper zijn reputatie niet waar

 

Trainer Frank de Boer vertelde voor de wedstrijd dan ook dat het zijn intentie was de concurrent direct een flinke slag toe te dienen. De blessure van Miralem Sulejmani gooide echter roet in het eten. Volgens de Ajax-filosofie zou bij het ontbreken van rechtsbuiten Sulejmani ‘gewoon’ een speler uit de jeugd, in dit geval Jody Lukoki, voor de leeuwen gegooid worden. De Boer beargumenteerde voor de camera’s van Eredivisie Live echter dat zoiets ‘acht van de tien keer fout gaat’. Op zijn minst een rare uitspraak bij een club die bekend staat om fameuze debutanten.

De Boer ging in plaats daarvan vrolijk aan het schuiven met zijn elftal. Spits Kolbeinn Sigthorsson ging naar rechts, middenvelder Siem de Jong naar de spits, Christian Eriksen van de linkerkant van het middenveld naar de rechterkant, controleur Theo Janssen werd plots linksmid en Vurnon Anita kwam verdedigend op het middenveld te staan. Logisch was geweest om Janssen weer op Toivonen te zetten, een strategie die vorig seizoen succesvol bleek voor FC Twente. Spelmaker Eriksen had Wijnaldum achter zich aan kunnen laten lopen en De Jong kon Kevin Strootman neutraliseren. Na de vroege tegentreffer ging De Boer rustig door met schuiven. Eriksen ging naar rechts, Sigthorsson terug naar de spits en De Jong kwam daar kort achter te spelen. Gevolg was dat iedere vorm van automatismen ontbraken. Puur omdat De Boer te laf bleek om het Ajax-spelletje te spelen.

Fred Rutten, die vaak het label laf krijgt opgespeld, toonde op het moment dat het erop aankwam wel karakter. Hij paste zijn elftal op geen enkele positie aan en ging uit van eigen kracht. Vanaf de eerste minuut probeerde zijn elftal Ajax op eigen helft vast te zetten. Dat leverde razendsnel succes op. Ajax werd in de opbouw gedwongen tot balverlies en PSV profiteerde door na een goede combinatie Tim Matavz alleen voor de keeper te zetten; 1-0. Een terechte beloning voor het lef waarmee PSV aan de wedstrijd begon.

Na de openingswedstrijd gaf PSV de defensie van Ajax wat meer ademruimte, maar op de middellijn werd Ajax weer ouderwets afgejaagd. De ploeg van Frank de Boer miste de creativiteit om zich hier onderuit te voetballen. De ballen werden regelmatig blind naar voren getrapt van een uitgespeelde aanval over het middenveld was geen moment sprake. Allemaal de verdienste van Rutten, die dankzij zijn opstelling het middenveld volledig in handen had.

Pas na de blessure van Przemyslaw Tyton kwam Ajax enigszins in de wedstrijd. Frank de Boer had ruim een kwartier de tijd gehad om zijn elftal eens uit te leggen wat hij nou eigenlijk van plan was, wat het spel ten goede leek te komen. Het leverde een goede fase van Ajax op vlak voor en vlak na de rust. Mede doordat Christian Eriksen, die normaal gesproken de speler is die in het drukke centrum zijn medespelers kan bedienen, op rechts geposteerd stond, leverde dat amper kansen op. Wel een doelpunt via Sigthorsson, maar dat kwam niet voort uit een goed opbouwde aanval.

Fred Rutten verliest twee punten, maar is toch de morele winnaar van PSV-Ajax

Fred Rutten verliest twee punten, maar is toch de morele winnaar van PSV-Ajax

Na de rust kwam Ajax nog wel even goed uit te startblokken, maar daarna was het slechts PSV dat de klok sloeg. Met veel pressing naar voren, beweging op het middenveld en diepgang in de aanval creëerden ze een serie goede kansen. Dries Mertens en Jeremain Lens werden constant in een direct duel met de backs van Ajax gebracht,terwijl de backs van PSV constant konden rekenen op rugdekking. Het spel van PSV was weliswaar niet imposant, maar de passie en strijd die vorig seizoen vaak afwezig waren, bleken nu overmatig aanwezig. Ook hiervoor dient Rutten een compliment te krijgen. PSV speelde met zoveel overgave dat de 2-1 niet had kunnen uitblijven.

Nadat invaller Dimitry Bulykin Ajax met een toevalstreffer op gelijke hoogte had gezet, voelden de bezoekers zich ook nog eens de morele winnaar. Niets is minder waar. De huisstijl werd compleet opzij gezet, automatismen waren zoek en het voetbal leek helemaal nergens op. Ondertussen zoekt Ajax ook nog steeds naar de juiste samenstelling op het middenveld, zijn er grote problemen in de achterhoede en is er nog steeds geen vervanger voor Sulejmani gevonden. Frank de Boer heeft Ajax veel stappen laten zetten, maar tegen PSV was alles plots weer terug bij af. Met lange ballen naar voren en voetbal zonder enig idee gaat Ajax zijn titel niet prolongeren. Thuis tegen FC Twente moet De Boer zijn elftal weer laten spelen zoals Ajax hoort te spelen, anders kan hij een goed resultaat wel vergeten.

Ondanks dat hij met gebogen hoofd het veld verliet was Fred Rutten in feite de grote winnaar van de eerste topper. PSV is nog erg wisselvallig, maar Rutten lijkt zijn ideale opstelling gevonden te hebben. Vrijwel alle spelers spelen op hun beste positie en het voetbal begint eindelijk ergens op te lijken. Grootste winst voor PSV is echter dat ze de absolute wil hebben om de winnen en juist Ajax toonde vorig jaar aan dat die absolute wil de landstitel kan opleveren.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas