Frankrijk en Argentinië gaan keihard falen

Het moet zuur zijn: bewezen prutsers als Diego Maradona en Raymond Domenech gaan naar het WK2010, de bewezen topcoach Guus Hiddink niet. Al heeft de laatstgenoemde het wel een beetje aan zichzelf te danken.

raymond-domenech-001

Raymond Domenech kroop gisteravond voor de zoveelste keer in zijn belabberde bondscoachschap van Frankrijk door het oog van de naald. Diego Maradona deed dat al een paar weken eerder, maar is het bondscoachschap evengoed niet waard. Frankrijk en Argentinië gaan keihard falen op het WK.

Raymond Domenech heeft Frankrijk nog steeds niet aan het voetballen gekregen. Daar verbaas ik me niet over: Frankrijk heeft zonder Zinedine Zidane nog nooit goed gevoetbald onder zijn leiding. Een bondscoach die zijn opstelling bepaald op basis van de stand van de sterren neem ik overigens bij voorbaat al niet serieus.

maradona3

Als het om (bij)geloof gaat, is Maradona ook een goede. Hij vertrouwt niet op de sterren, maar op “God’s wil” of iets dergelijks. Hij verliest zich keer op keer in de irrationele afhankelijkheid van God. Wat denkt Maradona nou? Dat God meer luistert naar hem dan naar de gebeden van andere bondscoaches of spelers? Waarschijnlijk wel. Maradona is zelf een beetje een God. Waarschijnlijk gelooft hij dat ze een speciale band hebben, elkaar begrijpen, “op een lijn zitten”.

Maradona is geen God. Maradona is een dwaas. Hij is in alles het verkeerde voorbeeld: overmatig drugsgebruik, overgewicht en ernstige misdragingen tijdens de persconferentie (waar hij ook voor beboet is). Maradona is de eerste coach die het voor elkaar heeft gekregen om Messi (de beste speler van de wereld en Maradona’s zoveelste “opvolger”) niet te laten excelleren onder zijn leiding. Messi bij Argentinië is geen schim van de speler die hij in Barcelona is.

maradona1
Het is overigens geen verrassing dat Maradona, met zijn beperkte ervaring, er weinig van bakt. Legendarische spelers, en zeker aanvallers (die nooit oog hadden voor de organisatie/verdediging) doen het immers wel vaker slecht als coach.

Mocht Argentinië onverhoopt toch goed presteren op het WK, dan kan daar maar een verklaring voor zijn: God heeft ze een handje geholpen. En niet Maradona. Mocht Frankrijk onverhoopt toch goed presteren op het WK? Dan lag het ongetwijfeld aan de sterren. En vooral niet aan de kwaliteiten van Raymond Domenech.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas