Frank de Boer en Inter: het welkomstwoord van een fan

Frank de Boer is de nieuwe manager van Internazionale. De Nederlander wordt de achtste trainer van de Italiaanse club sinds 2010, het jaar waarin de Nerazzurri de Champions League veroverden. Destijds stond José Mourinho aan het roer van het schip, dat behoorlijk wat verborgen gebreken bleek te hebben. Zeven kapiteins slaagden er niet in de ploeg weer op koers te krijgen, maar Inter ging ook nooit helemaal ten onder. Aan De Boer de taak Inter, dat al sinds het seizoen 2011/12 niet meer aan de Champions League deelnam, terug naar het eiland van de (internationale) top te leiden. Het welkomstwoord van een fan die snakt naar de successen van weleer.

Roberto Mancini vertrok deze zomer bij Inter.

Om mijn liefde voor Inter te begrijpen, moeten we terug naar de lente van 2010. Het tiki-taka van Barcelona is dan op de toppen van zijn populariteit. Messi en consorten worden steevast de hemel ingeprezen. Het team van Pep Guardiola speelt zoals de filosofie van Johan Cruijff het voorschrijft. Voetbal als kunstvorm. Geperfectioneerd positiespel, waardoor zelfs in de kleinste ruimtes de voetballende oplossing gevonden kan worden.

Desondanks wordt Barcelona in de halve finale van de Champions League uitgeschakeld door het robuuste Inter van José Mourinho. Inter speelt niet mooi. Het heeft geen baltovenaars zoals Andrés Iniesta en ontbeert het aan een sterspeler als Lionel Messi. Voor Mourinho zijn Wesley Sneijder, Samuel Eto’o en Diego Milito de belangrijkste aanvallende troeven. Twee afdankertjes van de schatrijke Spaanse topclubs. En een goaltjesdief die voortbestemd leek om op het niveau van Genoa te blijven spelen. Wat Inter wél heeft, zijn slopers in de verdediging. In Europa leunt Inter dan ook vooral op haar ijzersterke defensie. Vervolgens countert het naar de overwinning. Het is dodelijk effectief, maar niet direct leuk om naar te kijken.

In Nederland vallen veel voetballiefhebbers dan ook over het verdedigende spel van Inter. Ik niet – ik ben fan van Inter. Counterend naar de overwinning, het is Inter tegen de rest. Als een roversbende gaat het team van Mourinho wedstrijd na wedstrijd op zoek naar de overwinning. Ik vind het prachtig.

Het Bayern München van Louis van Gaal wordt dankzij twee goals van Milito, mijn favoriete speler, verslagen waardoor Inter de Champions League pakt. Op dat moment is het nog geweldig om Interista te zijn.

About Willem Haak

Willem Haak (1996) is Interista en expert in Italiaans voetbal en schrijft als gastauteur voor Catenaccio. Volg Willem op Twitter | Meer artikelen van Willem