Feyenoord moet weer Feyenoord worden

De Kuip trilt vandaag op zijn grondvesten. Na de onthutsende 10-0 nederlaag tegen PSV staat de club onder grote druk. Leo Beenhakker probeerde de rust vanochtend te herstellen tijdens een weinig spectaculaire persconferentie. Mario Been stond totaal niet der discussie, bij zo’n jonge groep kun je geen minimumniveau eisen en het komt allemaal weer goed, want tegen FC Twente hadden ze fantastisch gespeeld.

Feyenoord heeft het volste vertrouwen in Mario Been

Feyenoord heeft het volste vertrouwen in Mario Been

Het was aandoenlijk om te zien hoe Beenhakker het opnam voor zijn maatje, maar het getuigde opnieuw van een gebrek aan realiteitszin. Feyenoord heeft een betere selectie dan Excelsior, staat er financieel niet minder voor dan het florerende Roda JC en de selectie van AZ is echt niet veel ouder dan die van Feyenoord. Toch doen die clubs het aanmerkelijk beter dan Feyenoord. De club heeft zichzelf een calimerogevoel aangepraat en raakt hierdoor verdwaalt in een vicieuze cirkel.

Een nederlaag zoals gisteren was met het oude Feyenoord absoluut niet mogelijk geweest. Feyenoord is altijd de havenclub geweest van de hardwerkende arbeiders. Facta non verba. Bij Feyenoord liepen jongens rond als Bosvelt, Van Wonderen, De Wolf en Van Gobbel. Niet de meest fantastische spelers die de Schepper heeft geschapen, maar wel keiharde vechters met een winnaarsmentaliteit.

Kijkend naar de huidige selectie van de Stadionclub is het schrijnend te moeten constateren dat juist dat type voetballers er bij dit Feyenoord niet inkomt. Slechts Vlaar is een cultfiguur, maar hij is zeer regelmatig geblesseerd. Het gebrek aan vechters is vooral terug te zien op het middenveld, waar Feyenoord steevast aantreedt met Mokotjo, Fer en Bruins, met als eerste reserve El Ahmadi. Stuk voor stuk rasvoetballers vol creativiteit, maar geen spelers die er bij een 1-0 achterstand eens een flinke tackle tegenaan gooien.

Terwijl dat juist het type voetballers zijn die voor Feyenoord nog haalbaar zijn. Ze zijn niet onbetaalbaar qua transfersom, vragen amper salaris, maar zijn van onschatbare waarde voor je elftal. Wat is FC Twente zonder Wisgerhof, NAC zonder Penders en FC Utrecht zonder Schut? Ongetwijfeld een stuk minder.

Van Dijk had dit Feyenoord kunnen helpen

Van Dijk had dit Feyenoord kunnen helpen

Deze zomer had Leo Beenhakker zichzelf een enorme dienst kunnen bewijzen door Gregoor van Dijk binnen te halen. De leider van FC Utrecht was in de Domstad persona non grata geworden en mocht transfervrij vertrekken. Zijn salariseisen zullen niet in de buurt zijn gekomen van het salaris dat Landzaat opstreek en hij had de onmisbare schakel kunnen worden in het elftal van Been. Daarnaast had het legioen hem ook ongetwijfeld direct in de armen gesloten. Van Dijk vertrok echter transfervrij richting Cyprus.

Beenhakker presenteerde deze zomer Adil Auassar en Ruben Schaken aan het legioen. Daarnaast werd er zonder succes nog naarstig gezocht naar een spits. Het waren sympathieke aankopen van een sympathieke club, maar beiden zijn absoluut niet in staat een team te dragen.

Het is voor Feyenoord te hopen dat de technisch beleidsmakers hun ogen openen en in plaats van uitkijken naar een wonderkind uit Honduras van amper vijftien, een ervaren, goedkope werker binnenhalen. Pas dan kan dit Feyenoord weer echt Feyenoord worden. Een ploeg vol harde werkers, die zich niet zomaar laten afschepen en zich week in, week uit uitsloven. Feyenoord zoals het hoort te zijn.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter