Feyenoord duwt naïef Ajax deksel op de neus

Al het hele seizoen heeft Ajax meer balbezit dan haar tegenstanders, zo ook zondag in de Kuip. Maar opnieuw mocht het niet baten. Aan de hand van de statistieken analyseren we hoe Ronald Koeman met countervoetbal de naïeve speelwijze van Frank de Boer afstrafte. Koeman’s ploeg had weinig balbezit, maar als ze balbezit hadden was deze al snel bij de aanvallers die ruimte kregen om gevaarlijk te worden.

Zoals op 11tegen11 uitstekend wordt geanalyseerd was Ajax de ploeg met het meeste balbezit, maar vanuit het balbezit konden ze zelden echt gevaarlijk worden. De Ajacieden speelden vooral achterin rond, zoals duidelijk te zien is in de visualisatie hieronder. De afbeelding toont wie het meeste worden aangespeeld. Zoals je kunt zien waren het de twee centrale verdedigers van Ajax (Van Rhijn en Vertonghen) die van alle spelers op het veld het meest bij het spel betrokken werden.

De visualisaties in dit artikel zijn gemaakt met statistieken die beschikbaar zijn gesteld door Infostrada Sports.

Hoe groter de cirkel, des te vaker werd de speler aangespeeld door zijn ploeggenoten. Hoe dikker de rand van de cirkel (relatief) des te vaker verstuurde de speler een foute pass. Posities op het veld van de spelers met dank aan 11tegen11

De bovenstaande visualisatie laat ook het gigantische verschil tussen Feyenoord en Ajax zien. Naast het feit dat Ajax overduidelijk veel meer balbezit heeft, is er nog iets anders opmerkelijks. De verhoudingen tussen de verdedigers en de aanvallers zijn bij Feyenoord veel gelijkwaardiger. De verdedigers van Feyenoord waren ongeveer evenveel aan de bal als de aanvallers van Feyenoord, terwijl het middenveld duidelijk werd overgeslagen – of de bal snel naar voren speelde. De verdediging van Ajax, daarentegen, was veel meer aan de bal dan haar aanval. Wat de visualisatie suggereert is dat bij Ajax de verdediging en middenveld een belangrijke rol spelen in de opbouw, terwijl bij Feyenoord de ballen veel sneller haar weg naar de aanvallers vinden.

Op sommige punten leek Ajax Feyenoord te overklassen. Als we bijvoorbeeld de passzuiverheid op een rij zetten, zien we dat de spelers met de zuiverste passsing vooral bij Ajax spelen. Maar zoals we net al zagen was het vooral achterin en op het middenveld, relatief risicoloze passen. Een hoge passzuiverheid is leuk, maar uiteindelijk zijn de passes op de helft van de tegenstander doorslaggevend.

Feyenoord werd zondag onder andere geprezen voor haar harde werk en doorzettingsvermogen. Eens zien of we dit terug kunnen zien in de onderlinge duels. Kleine spelers verloren steevast hun duels. De spelers die de meeste duels verloren waren gemiddeld zo’n 10 centimeter korter dan de spelers die veel duels wonnen. Met name Eriksen (0%) en Anita (17%) verloren (bijna) al hun duels. Wat dat betreft deden de relatief lange Vertonghen (88%) en Blind (83%) het een stuk beter, zij wonnen nagenoeg alles. In het geval van Blind moeten we alleen niet vergeten dat Schaken -zijn directe tegenstander- hem wel vaak te slim of the snel af was, waardoor het niet eens tot een duel kwam. Janssen ging überhaupt geen duels aan, en het ene duel waarin hij verwikkeld was, verloor hij.

De duels gewonnen en het aantal onderschepte passen per speler. De breedte van de cirkel staat voor het aantal onderschepte passen van een speler. De hoogte van de cirkel staat voor het aantal duels dat een speler won. 

Hoewel Ajax op het middenveld domineerde met haar passing, domineerde Feyenoord met haar duelkracht en onderscheppingen. Het middenveld werd gedomineerd door spelers van Feyenoord. Ze wonnen duels en onderschepten veel passen. Achterin bij Ajax is Vertonghen de rots in de branding. Hij onderschept veel én wint veel duels. Vlaar vervult deze rol voor Feyenoord. Wat ook opvalt is dat Anita wel veel ballen onderschepte, maar als het tot een duel kwam deze steevast verloor.

Ajax lijkt te domineren, maar in werkelijkheid is de ploeg dit seizoen erg zwak. Typerend is misschien wel dat Ajax’ centrale verdediger Jan Vertonghen de centrale man is in de ploeg. Hij maakte zelfs het meeste dribbels (!!) tegen Feyenoord, maar liefst achttien keer. Frank de Boer heeft misschien potentie als coach, maar mist nog veel ervaring. Als hij niet van de naïeve speelwijze afstapt zullen er meer afstraffingen volgen. Ondanks het feit dat zijn spel er aardig uitziet.

Op verzoek uit de reacties hieronder, een overzicht van de passen en passzuiverheid.

Speler Passes gegeven Passes aangekomen Passes niet aangekomen passzuiverheid
VERTONGHEN 92 79 13 86%
VANRHIJN 88 77 11 88%
BLIND 60 49 11 82%
ERIKSEN 57 44 13 77%
ANITA 57 46 11 81%
NELOM 47 31 16 66%
JANSSEN 46 39 7 85%
MARTINSINDI 46 37 9 80%
VLAAR 46 36 10 78%
DEJONG 40 29 11 73%
CLASIE 39 25 14 64%
VERMEER 38 29 9 76%
EBECILIO 37 26 11 70%
MOKOTJO 34 23 11 68%
BAKKAL 33 22 11 67%
LEERDAM 32 25 7 78%
ENOH 32 28 4 88%
SULEJMANI 28 23 5 82%
SCHAKEN 27 16 11 59%
MULDER 27 17 10 63%
FERNANDEZ 25 17 8 68%
LODEIRO 18 10 8 56%
GUIDETTI 16 13 3 81%
KLAASSEN 14 12 2 86%
BULYKIN 6 3 3 50%
CISSE 4 2 2 50%
CABRAL 3 1 2 33%

 

Lees ook: Ajax-middenveld kan Cruijffs 4-3-3 niet aan

Met dank aan Infostrada Sports voor het beschikbaar stellen van de data voor dit artikel. Volg ze op Twitter voor interessante sportstatistieken in het Nederlans en in het Engels.  

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas