FC Volendam pleegt karaktermoord op zichzelf

Het is maandagavond 8 februari, het toneel is het Stadion Woudenstein in Rotterdam. Op deze koude winteravond staat het competitieduel tussen Excelsior en FC Volendam op het programma. Er zit bijna geen hond op de tribune en FC Volendam gaat kansloos met 4-1 ten onder tegen de Rotterdammers. Door deze nederlaag zakken de Wijdbroeken naar de 14e plaats in de Jupiler League, wat een schande is.

degradatie

Vorig seizoen wist FC Volendam nog iedereen te verrassen in de Eredivisie. Uit een kansloze positie kwamen de Volendammers terug in de competitie. Op de laatste speeldag had de club Roda JC onder zich. Terwijl de Limburgers op bezoek bij Feyenoord moesten zien te winnen, had FC Volendam het een stuk makkelijker met de uitwedstrijd bij de Graafschap. Hoe het afliep is bekend. Feyenoord verzaakte en speelde inspiratieloos, waardoor Roda JC won en door het eigen doelpunt van Gerry Koning speelde Volendam met 2-2 gelijk. Hierdoor degradeerde de club die op het einde op de meeste sympathie kon rekenen, rechtstreeks uit de Eredivisie.

Aan het begin van het seizoen was de verwachting dat FC Volendam samen met de Graafschap zou gaan strijden om het kampioenschap. De voorbereiding verliep goed en er werden aansprekende resultaten geboekt. Vanaf het eerste fluitsignaal is Volendam echter geen schim meer van zichzelf. De ploeg speelt zonder zelfvertrouwen en kan geen uitgespeelde kansen creëren. Het voetbal is gebaseerd op toeval en zo worden wedstrijden ook gewonnen.

In de winterstop werd er echter een goed trainingskamp gehouden en de oude bekende Tim Bakens werd na een mislukt avontuur bij Sparta weer in de armen gesloten. De tweede seizoenshelft zou de club weer de weg omhoog inzetten, daar was iedereen het over eens.

volendam-11
De eerste resultaten in de tweede seizoenshelft zijn echter dramatisch. Tegen Telstar wordt er nog met 6-2 gewonnen, maar daarna gaat het snel bergafwaarts. FC Oss weet Volendam op een 1-1 te houden en ook tegen laagvlieger Fortuna Sittard weet de club een wanprestatie neer te zetten, het wordt 0-0. Een kleine opleving is er tegen Go Ahead Eagles, in Deventer wordt er niet gescoord. Het dieptepunt wordt tegen Excelsior gevestigd, een kansloze 4-1 nederlaag is daar een feit.

De selectie van Volendam is aan het morren, onderlinge relaties zijn slecht en trainer Edward Sturing krijgt maar geen vat op het elftal. Waar de Noord-Hollanders vorig seizoen nog geroemd werden om de inzet en het knappe veldspel, zo is het dit jaar me nagenoeg dezelfde selectie niet mogelijk om de bal vier maal naar een teamgenoot te spelen. Door dit slechte spel en de geheel andere voetbalopvatting is Volendam, Volendam niet meer. De club is onherkenbaar, en in een sportieve crisis. De selectie van Volendam heeft karaktermoord op zichzelf gepleegd.

About Raoul