FC Twente is beter dan AZ

Negen wedstrijden gespeeld en de koploper van de Eredivisie heet FC Twente. Het is voor het eerst sinds 1976 dat de Twentenaren deze positie bezetten, maar dat is geen reden voor een feestje. Binnen FC Twente wordt namelijk met alle rust gewerkt aan een hoger doel: kampioen worden. Een droom die de afgelopen jaren niets anders was dan een utopie, maar dit seizoen wel eens werkelijkheid kan gaan worden. FC Twente is namelijk de beste ploeg tot nu toe in 2009.

Ruiz juicht na een doelpunt.

Ruiz juicht na een doelpunt.

Het duel om de KNVB-beker tegen Joure illustreert misschien wel het beste de kracht van FC Twente. Waar bij Ajax (Suarez), PSV (Afellay) en AZ (El Hamdaoui en Dembélé) de onmisbaarheid van spelers duidelijk werd gemaakt, liet FC Twente zien een hele brede selectie te hebben. Iedere basisspeler voelt de hete adem van een wisselspeler in zijn nek, zonder dat het tot spanningen binnen de groep leidt. Daarnaast staan al deze individuen in dienst van het elftal, in plaats van het elftal in dienst van deze individuen, zoals bij AZ en Ajax het geval is.

Het maakt FC Twente een heel lastige club om te verslaan, wat dan ook nog geen enkel team lukte. Toch hebben de Tukkers al lastige wedstrijden achter de kiezen. Zowel uit als thuis werd niet verloren van Sporting Lissabon, het bezoekende PSV werd op 1-1 gehouden, in de Kuip werd een punt meegepakt, FC Utrecht werd in de blessuretijd opzij gezet, in de hel van Fenerbahçe werd gewonnen en ook op het kunstgras van Heracles Almelo haalden ze drie punten. Een meer dan indrukwekkende prestatie van het team van Steve McClaren, aangezien er bij Twente geen fouten gemaakt worden tegen kleintjes.

Aankoop Stoch in duel.

Aankoop Stoch in duel.

Het is de topclubs dan ook aan te raden FC Twente als serieuze concurrentie te zien. Waar het AZ van vorig jaar nog een instabiele ploeg was, die onder grote druk in elkaar kon zakken, is FC Twente de rust zelve. Er is geen plaats voor gekkigheid, de selectie is zowel qua kwaliteit als qua breedte prima opgesteld, het Europese programma kost ze geen punten, ze kunnen terugvallen op een sterke defensie en ook in topwedstrijden kan de ploeg mee. Het lijkt het ideale recept voor een kampioensploeg. Dit FC Twente is namelijk nog beter dan het AZ van vorig seizoen. Twente kampioen? Waarom niet!

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter