FC Twente begint gemis Perez te voelen

Landskampioen FC Twente is de competitie matig begonnen. Een 0-0 in Limburg tegen Roda JC was niet de start waar de ploeg van Michel Preud’homme op had gehoopt. Desondanks speelden de Tukkers een degelijk duel. Ze domineerden de gehele wedstrijd en Roda JC wist er slechts spaarzaam uit te komen. Een doelpunt bleef echter uit, iets waar ze dit seizoen mogelijk vaker tegen aan zullen lopen.
 
FC Twente lijkt het vertrek van Kenneth Perez onderschat te hebben.

FC Twente lijkt het vertrek van Kenneth Perez onderschat te hebben.

Het vertrek van basisspelers Ronnie Stam (Wigan Athletic), Blaise N’Kufo (Seattle Sounders), Kenneth Perez (Gestopt) en Miroslav Stoch (Fenerbahçe, was gehuurd van Chelsea) was in de eerste helft nauwelijks zichtbaar. Met de snelle, korte passing, zoals FC Twente dat tot in perfectie beheerst, ging de bal rond. Maar toen het strafschopgebied van Roda JC in zicht kwam begon de motor van de Enschedeërs te haperen. Kenneth Perez zag in een studio in Hilversum het elftal zoeken, zoeken naar hem. Vorig seizoen ging FC Twente als het even niet lukte op zoek naar de spelmaker achter de spitsen: Kenneth Perez. Met zijn geniale steekpass wist hij Blaise N’Kufo of Bryan Ruiz in kansrijke positie te zetten. Maar de zoektocht was tevergeefs, er is geen Perez meer.

Steve McClaren zag de bui al hangen en koos eieren voor zijn geld. De nieuwe trainer Michel Preud’homme dacht het vertrek van Perez op te kunnen lossen door zijn middenveld een extra opdracht mee te geven. Wout Brama, Cheick Tioté maar vooral Theo Janssen mochten van de Belgische trainer wat vaker diep lopen. Zij moesten met zijn drieën de leegte achter de aanvallers invullen. Brama is een geweldige opbouwer, maar heeft in zijn gehele carrière slechts één doelpunt gemaakt, en raakt al in de war als hij de middencirkel uit komt. Een andere vaste kracht, Cheick Tioté, is misschien wel de beste balveroveraar van de eredivisie. Maar het maken van doelpunten, of het geven van de beslissende eindpass zijn niet de eigenschappen waar de 24-jarige middenvelder bekend om staat. Theo Janssen is de enige speler die misschien iets zou kunnen forceren. Met zijn traptechniek heeft hij het vermogen om gevaar te stichten in het vijandelijke doelgebied. Maar van Janssen mogen toch geen intelligente loopacties verwacht worden.

Ruiz, Brama en Janssen vieren een doelpunt. Brama en Janssen hebben onder de nieuwe trainer Michel Preud'homme een andere rol op het middenveld.

Ruiz, Brama en Janssen vieren een doelpunt. Brama en Janssen hebben onder de nieuwe trainer Michel Preud'homme een andere rol op het middenveld.

Het technische beleid van FC Twente denkt niet alleen aan het heden, met het oog op het aflopende contract van Kenneth Perez moest er een vervanger worden gezocht. Deze vond FC Twente in Nashat Akram. De Aziatisch Voetballer van het jaar moest langzaam worden gebracht, zodat hij Perez op den duur moeiteloos zou kunnen vervangen. Maar het liep anders. De Irakees had moeite zich aan te passen, en kwam mede door blessureleed slechts tienmaal in actie voor de regerend kampioen. Het contract met de tweebenige middenvelder werd in onderling overleg ontbonden. De club stond met lege handen.

Bij de presentatie van Nashat Akram was er nog vertrouwen in een goede afloop.

Bij de presentatie van Nashat Akram was er nog vertrouwen in een goede afloop.

Het vorige seizoen brachten Perez, Ruiz, Stoch en N’Kufo de club naar een hoger niveau. Dit jaar is FC Twente misschien nog wel meer afhankelijk van de individuele kwaliteiten voorin. Marko Janko en Emir Bajrami moeten effectiever zijn dan hun voorgangers. Beide heren zijn nieuw in Nederland en hebben nog wat tijd nodig om te presteren. Die tijd is er echter niet.

FC Twente gokt wederom op Ruiz. Maar hoe realistisch is het dat de Costa Ricaan wederom een superseizoen gaat draaien? Preud’homme, Munsterman en Van Halst moeten haastig op zoek naar een creatieve middenvelder. Of anders moeten de doelstellingen van de beste club van Nederland snel naar beneden worden bijgesteld.

Foto’s van FCTwente.nl

About Wout