Fascistische schurken grijpen WK

Spanje-Italië, tweede ronde van het WK van 1934. In het Spaanse doel staat Ricardo Zomora, algemeen erkend als de beste doelman op dat moment. De Italianen hadden in de wedstrijd maar één missie: Zomora letterlijk slopen en dat deden ze. Toen Zomora op een bepaald moment de bal klemvast had, stompte een Italiaan hem voor zijn hoofd. De bal bleef in zijn bezit, maar zijn pet viel het lege doel in. De scheidsrechter deed ondertussen alsof er niets aan de hand was. Na 120 minuten kwamen de Italianen, ondanks hulp van de scheidsrechter, niet verder dan 1-1. Maar toen Spanje in de replay acht spelers, waaronder Zomora, door een blessure niet kon opstellen, wist Italië wel te winnen. Het illustreert het vieze spelletje van de Wereldkampioen van 1934. De fascist Mussolini maakte van Italië de smerigste wereldkampioen ooit.

De Italianen feesten na het behalen van de titel

De Italianen feesten na het behalen van de titel

Het spelletje van Mussolini, die door een WK-winst zijn fascisme wilde promoten, begon al in de voorbereiding op het WK. In die tijd moest het organiserende land zich ook kwalificeren, maar Italië had daar lak aan. Nadat het thuis met 4-0 had gewonnen van Griekenland, vroegen ze de Griekse voetbalbond de return op papier af te doen. Mussolini vond het namelijk wel erg vermoeiend voor de spelers om helemaal naar Griekenland te reizen. In ruil voor deze gunst kreeg de noodlijdende Griekse voetbalbond een gebouw in Athene van Italië. Tot op de dag van vandaag is dat gebouw eigendom van de Grieken. Achteraf concludeerde de FIFA dat Italië hiervoor gediskwalificeerd had moeten worden.

Het was nog maar het begin van het overtreden van de regels door Italië. Het stelde namelijk ook zonder pardon drie Argentijnen en een Braziliaan op. Allen waren echter nog niet speelgerechtigd voor Italië. Enerzijds omdat ze nog geen drie jaar in Italië woonden en anderzijds omdat ze binnen drie jaar nog een duel voor hun andere thuisland hadden gespeeld. Italië gebruikte als excuus dat de desbetreffende spelers hadden toegezegd in het leger te willen. Hierop zei de Italiaanse coach Pozzo: “Als ze willen sterven voor hun land, dan mogen ze ook voetballen voor hun land.”

Het Italiaanse team op de foto

Het Italiaanse team op de foto

Tijdens het toernooi zelf wordt het ook met de dag gekker. De Italiaanse fans gedragen zich als een stelletje idioten en de spelers schoppen ongestraft in de rondte. Voor de wedstrijd brengen de spelers ook steevast de fascistengroet en diezelfde fascisten laten geen kans onbenut om hun ideologie te promoten.

In de eerste ronde trof Italië het zwakke Verenigde Staten. De Italianen wonnen dan ook simpel met 7-1. In de tweede ronde trof het alleen het sterke Spanje, maar na twee omgekochte scheidsrechters en een replay mocht Italië toch nog een ronde verder. Wel werd de scheidsrechter van de replay voor het leven geschorst door de Zwitserse voetbalbond. In de halve finale leek het toch echt einde verhaal voor Italië, want het trof het onverslaanbaar geachte Oostenrijk. Oostenrijk kreeg in de wedstrijd echter te maken met de omgekochte Zweedse scheidsrechter Eklind. Deze man was door Il Duce beloofd dat hij de finale mocht fluiten, als hij deze finale ‘goed’ floot. Eklind zag er wel heil in en hij hielp Italië aan een 1-0 overwinning. In de finale werd via dezelfde formule afgerekend met Tsjecho-Slowakije.

Toch is iedereen die het WK van 1934 heeft bijgewoond ervan overtuigd dat Italië het WK nooit gewonnen zou hebben zonder de hulp van Mussolini. Op eigen kracht had de ploeg namelijk nooit Spanje en Oostenrijk kunnen verslaan. De mensen zijn die het verhaal achter het WK van 1934 niet kennen, zullen Italië nu wel zien als een groots wereldkampioen en dat valt te betreuren. O ja, vier jaar later werd Italië wel wereldkampioen . Dit keer op eigen kracht.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter