Fabregas creëerde in vijf jaar meer kansen dan Xavi

De romantische en slepende transfer van Cesc Fabregas naar Barcelona heeft meer voeten in aarde dan alleen de sentimenten. Fabregas groeide in London uit tot misschien wel de beste spelmaker ter wereld. Hij creëerde in vijf seizoen zelfs meer scoringskansen dan Xavi bij Barcelona.

Artikelen over de transfer van Fabrégas gaan bijna allemaal over dat “het kind dat thuiskomt” bij “zijn maatjes van de Spaanse ploeg” of over de opvolging van Xavi en de starre houding van Arsenal in het hele proces. Een stuk minder aandacht is er voor de strategisch briljante slag die Barcelona heeft geslagen. Cesc Fabrégas is namelijk één van de zeldzame spelers ter wereld die Xavi’s exceptionele kwaliteiten kan evenaren en zo de unieke speelwijze van Barcelona op de lange termijn kan continueren.

Robin van Persie vertelde er al openhartig over in Heilig Gras. Hij wees er op dat er maar één speler is die hem zo goed aanvoelde als Fabrégas – dat er maar één is die de bal altijd precies met de juiste snelheid, met het juiste gevoel, op het juiste moment op de juiste plek legde. Als Fabrégas speelde wist Van Persie zeker dat hij in een wedstrijd enkele opgelegde kansen zou krijgen. Typisch dat Van Persie wel Fabrégas noemde, maar met geen woord repte over Wesley Sneijder, zijn ploeggenoot bij Nederland. Toch ook niet de minste in het versturen van briljante passes.

De statistieken bevestigen het beeld dat Van Persie over Fabrégas heeft volledig. In vijf seizoenen creëerde Fabrégas 466 scoringskansen (3,24 per wedstrijd). Dat is meer dan elke andere speler uit de Premier League. Hij had er slechts 144 wedstrijden voor nodig. Ter vergelijking: Xavi creëerde 455 kansen in 170 wedstrijden in diezelfde periode in de Liga BBVA (2,68 per wedstrijd).

Arsenal is een team dat relatief veel kansen creëert via open, opbouwend spel, het mag duidelijk zijn dat Arsenal veel creativiteit inlevert nu Fabrégas vertrekt. Dat kan catastrofale gevolgen hebben voor Arsenal, het kan zomaar eens het verschil betekenen tussen boven of in de middenmoot belanden. Daar wegen de miljoenen die Arsenal ontving, niet tegenop. In de laatste drie seizoenen won Arsenal in 61% van de wedstrijden waar Fabrégas in meespeelde – tegenover 43% als hij niet ingezet werd. Afgelopen seizoen was dat verschil zelfs nog groter: 64% als Cesc in de basis begon tegenover 31% zonder de aanvoerder.

Barcelona kan weer tien jaar vooruit met de enige denkbare opvolger voor Xavi. Voor een jongen met de kwaliteiten van Fabrégas is de 29 miljoen + clausules die Barça betaalde eigenlijk een koopje.

Arsenal zonder Fabregas...

View Results

Laden ... Laden ...

Statistieken via @OptaJoe . Voor nog meer stats over Fabrégas zie BBC.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas