Excelsior is erger dan Chelsea

De laatste tijd heb ik verschillende stukjes gelezen over hoe vreselijk het wel niet is dat talenten uit ons land vertrekken naar clubs in het buitenland. Maarten Fontein kreeg zelfs de taak om dit is duidelijk te maken aan de FIFA en UEFA. De eerste reden volgens Fontein is dat die jongens gewoon in Nederland moeten opgroeien en niet uit hun natuurlijke omgeving moeten worden weggehaald. Tweede reden is dat de talenten minder kans op doorbreken heeft. Toch lijkt niet iedereen in Nederland het hiermee eens te zijn, toevallig las ik deze week dat Excelsior een elf jarig mannetje uit Koeweit heeft gehaald. Ik herhaal elf jaar! Hoezo hypocriet…

sayed-soccer-talent

De competitie in Koeweit stelt natuurlijk niet heel veel voor, toch blijf ik het raar vinden dat wij Nederlanders die ons zo hard maken voor die regel hem zelf gewoon totaal negeren. Je zou toch zeggen dat je hier helemaal ongeloofwaardig door wordt. Zelf zeggen dat zestienjarigen jongens niet meer uit hun natuurlijke leefomgeving mogen worden weggeplukt en dan zelf een elf jarig jochie uit een ander continent naar Europa halen. Simon Kelder die algemeen directeur is bij Excelsior had ook  geregeld dat papa een mooie baan in Rotterdam kreeg… Dit had hij wel geregeld samen met de Koeweitse autoriteiten. Toch klinkt het een beetje als de verhalen die je hoort over Chelsea. Later las ik dat ze al eerder plannen hadden om naar Nederland te gaan. Daar geloof ik om eerlijk te zijn niks van. Waarom zou je dan stages doen bij andere buitenlandse clubs? Hoewel deze jongen een groot talent is ben ik van mening dat je niet de moraalridder moet uithangen als je het zelf ook doet. Misschien dat de jongen dan door een andere club uit het buitenland was weggepikt maar dan had je zelf in ieder geval niks met die zaken te maken. Verder las ik ook dat de jongen al bij Manchester United en Barcelona een stage had gelopen. Ook was van de jongen een film gemaakt. Het klinkt mij in de oren als een verschrikkelijke hype. Heeft u al veel Nederlanders zien doorbreken die toen ze jong waren uit Nederland vertrokken? Ik wil er maar mee zeggen dat als hij mislukt er heel veel voor moeten opgeven. Waarom kan hij dan gewoon niet in de jeugdopleiding bij een club in Koeweit? Ik wordt een beetje moe van al die jongens die met Youtube filmpjes doorbreken, laat staan een grote film.

Ik ben benieuwd wat Maarten Fontein dacht toen hij dit las. Zou hij geschokt zijn? Zou hij net zo als mij gedacht hebben dat dit ons straks gaat tegenwerken? Of zou hij hetzelfde gedacht hebben als Simon Kelder en alleen maar blij zijn dat ze een jongen konden strikken waar een film over gemaakt was. Ik kan het me haast niet voorstellen, net zo als ik me niet kan voorstellen dat de FIFA of UEFA ons nog serieus kan nemen.

About Jasper