Even afkloppen

Europees kampioen, twee WK-finales gehaald, zes keer de Europa Cup I /Champions League, vier keer de UEFA Cup, één keer de Europa Cup II, drie keer de Europese Supercup en drie keer de Wereldbeker voor clubteams. Het is geen erelijst om je voor te schamen, zeker niet zelfs. Als je kijkt naar de grootte van ons kikkerlandje is dit prijzenaantal zelfs onvoorstelbaar. Toch blijven we met zijn allen zeiken en zaniken op ons voetbal, maar we mogen wat mij betreft ook wel eens tevreden zijn.

In 1988 waren we de beste.

In 1988 waren we de beste.

Deze week was voor mij het toppunt van gezeik om niets. Het Nederlands elftal won namelijk met 3-0 en 4-0 en ik heb bijna geen positief bericht gehoord. Nee, het was allemaal vreselijk. Tegen Schotland werd er namelijk veel te weinig gecreëerd en de tweede helft tegen Macedonië was niet dominant genoeg. Man, man, man waar doen we nou moeilijk over? Het Argentinië van Maradona met wereldsterren als Lionel Messi en Carlos Tevez verloor bijvoorbeeld met 6-1 (!) van Bolivia (!). Hallo, Bolivia! Ik denk niet dat ook maar één Nederlander weet wie meespelen bij Bolivia, maar wij doen liever moeilijk over 3-0 en 4-0 overwinningen tegen Schotland en Macedonië. Dan heb ik het trouwens nog niet eens gehad over Portugal, dat won in de hele kwalificatiereeks namelijk maar één keer. Dus laten we een keer trots zijn op ons elftal dat geen kans weggeeft en voorin geen enkel probleem heeft met het afmaken van de kansen. Laten we nou eens één keer zeggen: Jongens dit is fantastisch!


Weer een doelpunt voor Nederland

We mogen dus wel eens afkloppen, want ongeluk roep je op deze manier over jezelf af. Als je niet blij bent als je wint, dan heb je wat mij betreft ook niet het recht om te zeiken als je een keer verliest. Voor een land met 16.5 miljoen inwoners hebben we namelijk verdomde veel bereikt in het voetbalwereldje. Natuurlijk het gaat vaak mis op het laatste moment, maar dat mag niet de boventoon voeren. We moeten een keer trots zijn op wat we met zijn allen bereiken. Daarnaast moeten we natuurlijk ook met onze beide benen op de grond blijven staan, maar dat mag geen probleem zijn zolang we blijven zeiken op het Nederlands elftal en het totale Nederlandse voetbal. Het zou alleen wel leuk zijn als er tussendoor eens een positief geluid te horen is. Bijvoorbeeld over Bert van Marwijk die het gewoon fantastisch doet als bondscoach en alle spelers die zich gewoon 100% inzetten, ondanks dat we al zo goed als geplaatst zijn. Ze verdienen ook eens een compliment, jongens ga zo door! O ja, nog even afkloppen, we kunnen niet voorzichtig genoeg zijn.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter