Et Les Hurlus, c’est fini?!

excelsior-moeskroenHet eerste seizoen met zestien ploegen in onze Jupiler Pro League en de uitvoering staat al op wankele poten. De Waalse club Moeskroen, bijgenaamd Les Hurlus, houdt momenteel de competitie gegijzeld door het plotse verlies van hun licentie.

Toch kwam dit nieuws niet helemaal onverwacht. Eind vorig seizoen had de Henegouwse club al moeilijkheden om zijn licentie te behouden. Er werd overal gezocht naar investeerders. Zo werden er Spanjaarden en Australiërs aan hen gelinkt, maar uiteindelijk kwam grote man Philippe Dufermont over de brug met het nodige bedrag. Er was maar één voorwaarde voor het behouden van de licentie; elke drie maanden moest Moeskroen zich opnieuw aanmelden voor een herevaluatie van de financiële situatie. Zes maanden later en Moeskroen faalt voor zijn eerste herexamen. De spelers hebben wel hun loon gekregen maar andere schulden kunnen niet meer betaald worden. Volgens de laatste berichten is er een tekort van € 800.000. Trainer Djukic die onlangs opstapte omdat hij er geen plezier meer in had  (wat begrijpelijk is) sprak van vier miljoen euro die nodig is om het seizoen uit te spelen.

Eerst wilde Moeskroen gewoon de boeken neerleggen, maar uiteindelijk tekenden de Henegouwers beroep aan. De licentievoorzitter was echter duidelijk, voor hem is het gedaan met Moeskroen.  In mijn ogen een verstandige beslissing, maar eentje die een zestal maanden te laat komt. Het is niet aangenaam, zowel niet voor de spelers, technische staff, de supporters als de supporters van andere clubs om dit verhaal elke drie maand opnieuw te moeten gaan horen. De ploeg was eind vorig seizoen al zo goed als dood, maar werd toen op het nippertje en tijdelijk gered. Een beter licentiebeleid is de toekomst is noodzakelijk, al zijn de andere ploegen daar misschien ook niet onmiddellijk voor te vinden.

Door het beroep mag Moeskroen voorlopig nog steeds deelnemen aan de competitie. Vorige vrijdag stond het bezoek van Standard op het programma. De uittredende landskampioen wou eerst de wedstrijd uitstellen maar trok die eis later in. Trainer Bölöni stelde dan maar zijn B-elftal op met het oog op de wedstrijd van woensdag, thuis tegen Olympiakos. Diezelfde Bölöni had nog een mooie quote in petto rond het hele gebeuren; “Toen ik 25 jaar geleden naar België kwam om voor Racing Jet Waver te spelen, werd ik geconfronteerd met semiprofessionalisme, een kwarteeuw later is dat amateurisme.”
met-of-zonder-mkopie2

In de competitie wijzigt er bij het uitsluiten van Moeskroen ook het een en ander. De behaalde resultaten tegen Moeskroen vervallen namelijk en iedere speeldag zal er een club vrijaf hebben. Anderlecht won van hen maar Brugge speelde gelijk tegen Moeskroen, hierdoor vergroot Brugge bij uitsluiting van de Henegouwers zijn kloof op de achtervolgers. In de strijd om de play-offs (top zes) doet Zulte Waregem een slechte zaak. Ze vallen van hun zesde plaats naar de achtste en verliezen ook hun drie punten voorsprong op de rest van de top tien. Standard en KV Mechelen doen een betere zaak want hun voorsprong wordt vergroot.
Naar volgend seizoen toe is nog niet bekend hoe een eventuele uitsluiting van Moeskroen zal opgelost worden. Het staat vast dat de nummer 15 play-offs zal spelen met de tweedeklassers voor het tweede ticket richting JPL. De kampioen uit tweede zal rechtstreeks promoveren. Omdat tweede klasse nu negentien ploegen telt, en dus er ook elke speeldag een ploeg vrij is, is dit eigenlijk een ideale kans om het aantal weer naar het even getal achttien te brengen. Maar waarschijnlijk zal de bond en/of de ploegen daar anders over beslissen.
gier-moesk2
Ondertussen zijn de aasgieren geland op Le Cannonier. Met zijn 62  bekeken ze de (laatste?) thuiswedstrijd, tegen Standard. Je zou denken dat bij een club die voorlaatste staat in de JPL niets veel interessant zits, tenzij dan voor een tweedeklasser maar niets is minder waar. Zelfs uit Lille, Metz en Manchester komen ze naar spelers kijken. Die interesse is er vooral voor Maxime Lestienne, een goudhaantje. De amper zeventienjarige Waalse spits (kan centraal of op de flank spelen) brak dit seizoen door. Hij speelde zowat elke wedstrijd en scoorde daarin drie keer. Hij kan ook rekenen op binnenlandse interesse, onder andere van Genk en Charleroi, maar die maken niet veel kans. Lille zal, indien het concreet wordt, wel zijn keuze worden. Het ligt immers dichter bij huis dan vb Genk, is ook Franstalig en is een subtopper in Frankrijk met een alom geprezen jeugdopleiding. Andere spelers waarvan je bijna zeker kan zijn dat ze hun carrière verder zetten in de Jupiler Pro League (of elders op hoog niveau) zijn Daan Van Gijseghem; jonge centrale verdediger die al enkele jaren meedraait in de JPL en deze zomer bijna bij Club Brugge tekende, Idir Ouali; een vinnige Frans spits maar met scoringsprobleem (interesse van Standard), Walter Baseggio; ervaren (speelde bij o.a. Champions League met Anderlecht) middenvelder met uitstekende passing en vista, Guillaume Françios; beloftevolle vleugelspeler en Mark Volders; ervaren keeper die al eerder in de belangstelling stond van andere eersteklassers. Al deze spelers zitten contract en zijn dus gratis zodra Moeskroen effectief geen licentie meer heeft. Maar als Moeskroen erin slaagt het beroep te rekken tot met de winterstop kunnen ze misschien wel enkele spelers verkopen, aan lagere prijs weliswaar, om alsnog het seizoen uit te doen.

a-suivre

About Glenn