Estudiantes en het drama van Nestor Combin

Estudiantes is één van de topclubs in Argentinië. Toch hebben er een aantal wat minder fraaie dingen afgespeeld in het verleden van deze Argentijnse topclub. Vraag het Nestor Combin, die helemaal kapot werd geschopt en bebloed en wel werd opgepakt door de Argentijnse overheid. Nestor Combin leek in een nachtmerrie te zitten die pas werd gestopt na het ingrijpen van de Franse overheid en de Italiaanse voetbalbond. Lees het indrukwekkende, bijna vergeten, verhaal van Nestor Combin en AC Milan in de wereldbekerfinale tegen Estudiantes.
nc

Nestor Combin, een spits die bij AC Milan speelde, zou een verschrikkelijke avond krijgen tijdens de wedstrijd Estudiantes-AC Milan, de uitwedstrijd van de wereldbekerfinale(toen was de finale nog over twee wedstrijden). Nestor Combin werd in deze wedstrijd bespuugt, geslagen en geschopt. De scheidsrechter greep tot ieders verbazing niet in en het liep helemaal uit de hand. Iedereen bij Estudiantes deed mee alsof het een feest was om Nestor Combin zo schandalig mogelijk te mishandelen. Op de foto hierboven is goed te zien dat ik geen tikkeltje overdrijf, sterker nog, Nestor Combin is op de foto hierboven gewoon bewusteloos.

De Argentijnen stonden al jaren bekend om hun schopvoetbal. Het begon allemaal in 1966 tijdens het WK toen de wedstrijd Argentinië Engeland uit de hand liep. Volgens de Engelse coach Alf Ramsey waren de Argentijnen “Animals”. In 1967 was er de wereldbeker wedstrijd Celtic-Racing club Buenos Aires, een clash tussen de Britten en de Argentijnen. De derde beslissingswedstrijd in Uruguay ontspoorde en met uitsluitingen van Basile, Lennox, Jimmy De Vlo Johnstone en Hughes was het niet bepaald een vredelievende wedstrijd. De Argentijnen waren dus berucht in felle, uit de hand gelopen wedstrijden.

En toen kwam die beruchte avond met de wedstrijd van Estudiantes-AC Milan. Combin was niet de enige speler die geblesseerd of moet ik zeggen mishandeld was, Prati had een hersenschudding opgelopen en Rivera was door de doelman van Estudiantes in zijn rug getrapt toen hij geblesseerd op de grond lag. Combin had in deze wedstrijd een gebroken neus en een kapotte kaak opgelopen plus een hoop wonden.

Na de wedstrijd werd Nestor Combin gearresteerd door de Argentijnen wegens het ontlopen van de dienstplicht. Nestor Combin was namelijk geboren in Argentinië, hij vertrok echter naar Frankrijk waardoor hij Frans staatsburger werd. De AC Milan selectie stond op dat moment voor een moeilijke beslissing, bleven ze wachten totdat Nestor Combin werd vrijgelaten of gingen ze al naar huis? De AC Milan selectie koos voor het eerste en bleef wachten op Nestor Combin, die de volgende dag weg mocht, na het onder druk zetten van de president door de Italiaanse voetbalbond en de Franse overheid. De president besloot alleen niet alleen Nestor Combin vrij te laten maar ook drie man van Estudiantes dertig dagen de cel in te schoppen wegens mishandeling. De president was gezwicht voor de druk en gerechtigheid was gekomen voor AC Milan dat ook nog eens de wereldbeker hadden gewonnen.

Nestor Combin werd schandalig toegetakeld

Nestor Combin werd schandalig toegetakeld

De AC Milan selectie kon terugvliegen naar Italië waar een menigte fans ze stond op te wachten om ze te begroeten. De eerste die uit het vliegtuig stapte was Nestor Combin. Met de wereldbeker in zijn handen en twee dicht geslagen ogen toonde hij triomfantelijk de wereld de beker. AC Milan had misschien wel de bloedigste wedstrijd in de historie van het voetbal overleefd.

About Jasper