Ernstige kopzorgen voor Denemarken

Waar we ons in Nederland vooral druk maken over de blessure van Robben, maken de Denen zich over veel meer zaken druk. Zo komt het nationale elftal in Zuid-Afrika nog niet echt aan goed voetbal toe en mochten ze tot nu toe twee nederlagen bijschrijven tegen Australië en Zuid-Afrika. Ondertussen kwakkelt aanvaller Nicklas Bendtner met een hardnekkige blessure en bestaat er nog steeds onzekerheid over de inzetbaarheid van verdediger Simon Kjaer.

Bendtner ondergaat een behandeling

Bendtner ondergaat een behandeling

Vooral de slechte resultaten in de voorbereiding baren veel opzien. Waar de Denen nog opzienbarende resultaten boekten in hun kwalificatie voor het WK, lijken ze nu totaal de weg kwijt te zijn geraakt. Het meest opvallende is misschien nog wel de slechte resultaten buiten huis. Waar er dit kalenderjaar thuis nog wel werd gewonnen van de Verenigde Staten en Senegal, blijven buitenshuis de resultaten uit. Sterker nog; de laatste overwinning buitenshuis werd behaald op 6 juni 2009 in Zweden. Sindsdien kwam men tegen Albanië, Oostenrijk, Australië en Zuid-Afrika niet verder dan een schamel puntje. Geen resultaten om erg trots op te zijn.

Als klap op de vuurpijl is nu ook nog de man die de laatste twee doelpunten buitenshuis voor Denemarken maakte, Nicklas Bendtner, onzeker voor het duel met Nederland. De spits zegt zelf weliswaar fysiek, op zijn blessure na, prima op orde zijn, maar hij moest toch de laatste twee oefeninterlands aan zijn neus voorbij laten gaan. Ook tijdens de laatste training kon hij nog niet meedoen met de groep. Hetzelfde geldt voor verdediger Simon Kjaer, die geblesseerd raakte in het oefenduel met Senegal. De verdediger van Palermo weigert daarnaast met een pijnstillende injectie te spelen en trainen, waardoor zijn WK-deelname ernstig in gevaar komt. “We zijn er nog niet en ik zou liever geen injectie krijgen”, meldde de verdediger in de Deense krant Politiken. “Maar die beslissing laat ik over aan de medische staf.”

Het wordt bondscoach Morten Olsen niet makkelijk gemaakt

Het wordt bondscoach Morten Olsen niet makkelijk gemaakt

De Denen proberen ondertussen nog wel een voordeel te hebben, omdat zij inmiddels al twee wedstrijden in Zuid-Afrika gespeeld hebben. Zo liet middenvelder Martin Jorgensen zich op de Deense radio ontvallen dat hij hoopte op een cultuurshock voor Nederland, hoewel hij zelf ook besefte dat Nederland, omdat ze technisch zo sterk zijn, geen lange ballen hoefden te spelen.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter