Eriksson heeft grootse plannen met Leicester City

Afgelopen week kwamen in de Engelse tabloids de geruchten op gang dat David Beckham deze winter op huurbasis richting de nummer 21 van de Engelse Championship zou vertrekken. Het weinig succesvolle elftal haalde eerder al ex-international Darius Vassell, Japans international Yuki Abe en oud-bondscoach Sven-Göran Eriksson binnen. Laatstgenoemde gaf inmiddels zelfs al aan dat het niet bij deze aankopen zou blijven voor zijn Leicester City.

Beckham zou deze winter naar Leicester City vertrekken

Beckham zou deze winter naar Leicester City vertrekken

De ambitieuze club werd afgelopen zomer gekocht door een rijke Aziaat, investeerde direct in twee dubieuze Portugezen, ontsloeg zijn trainer en bungelt nu onderin de Championship. Dieptepunt was de 6-1 nederlaag tegen Portsmouth, een paar dagen nadat datzelfde team nog met 2-1 was verslagen in de League Cup. Portsmouth stond voor die onverwachte ruime zege stijf onderaan en had nog geen wedstrijd gewonnen. Het zijn praktijken die al voorspeld werden bij de overname van Leicester afgelopen zomer.

Sven-Göran Eriksson en Darius Vassell bij Manchester City

Sven-Göran Eriksson en Darius Vassell bij Manchester City

Sven-Göran Eriksson werd inmiddels benoemd als de nieuwe trainer. Eerder leende hij zich al voor een avontuur bij Notts County, waar hij eveneens samenwerkte met een consortium uit het Midden-Oosten. Hij was positief verrast door de ambities van de oudste profclub uit Engeland en trok al snel Soll Campbell en Kasper Schmeichel aan. Na een paar maanden bleek echter dat de club zichzelf overschat had en met grote schulden kampte. Eriksson besloot de club een plezier te doen, afstand te doen van zijn miljoenensalaris en nam in februari 2010 ontslag. Notts County zou uiteindelijk wel kampioen worden, en promoveren naar de League One.

In wat voor gekke situatie de Zweed bij Leicester was beland, bleek direct na zijn aanstelling. Tijdens een interlandweekend moest hij, zonder kennis te hebben gemaakt met zijn team, direct op trainingskamp naar Thailand, waar ze een oefenduel speelden tegen het nationale team. Voorzitter Aiyawatt Raksriaksorn is een Thai en heeft een monopoliepositie op het belastingvrij shoppen in Bangkok. Niet gek dus dat hij Leicester City voor een wedstrijdje heen en weer laat vliegen. Een paar dagen later werd in de tweede helft een zege uit handen gegeven tegen Hull City. Commerciële belangen boven sportief resultaat, het is vaste prik bij Aziatische eigenaren.

beckham3Deze winter zullen wat dat betreft ook weer rare dingen gaan gebeuren in Leicester. De club zal er alles aan doen om onder de aandacht van het grote publiek te komen en zal ondertussen ook proberen een slaatje te slaan uit de verdiensten van Leicester. Hoe groter de reputatie van de club, hoe meer geld er verdiend kan worden met witwaspraktijken of match-fixing. Daarnaast leidt een grotere reputatie er ook toe dat meer spelers richting Leicester willen vertrekken en er zodoende voor zaakwaarnemers meer geld te halen valt.

“Wat ik wil is zo snel mogelijk in de Premier League spelen”, vertelt Eriksson over zijn uitdaging. “En ik weet dat de eigenaren er op voorbereid zijn in januari te doen, wat ze moeten doen.” Wij van Catenaccio houden de ontwikkelingen in Leicester tijdens de komende winterstop alvast met een schuin oog in de gaten, want het kan niet de bedoeling zijn dat een Engelse volksclub in de handen valt van een Thaise zakenman, die niets anders wil dan de club uitzuigen omwille van eigen belangen.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter