Eredivisie smacht naar Abramovich

Voorzitters zijn een begrip in de voetbalwereld. Je hebt ze in allerlei verschillende hoedanigheden. Soms zijn ze controversieel, vaak steenrijk, altijd (over)ambitieus, en je hebt ze ook waar niemand op zit te wachten: vrouwelijke voorzitters. Het gerucht dat de machthebber van de Engelse topclub Chelsea, Roman Abramovich, NEC uit Nijmegen over zou willen nemen, zorgde voor opschudding onder de Nederlandse voetballiefhebbers.

De steenrijke Rus Roman Abramovich is sinds 2003 eigenaar van de Engelse topclub Chelsea.

De steenrijke Rus Roman Abramovich is sinds 2003 eigenaar van de Engelse topclub Chelsea.

Manchester City wordt vaak aangehaald als voorbeeld van hoe het niet moet. Sjeik Mansour Bin Zayed al-Nahyan is namens investeringsmaatschappij Abu Dhabi United Group, de eigenaar van The Citizens en schoof vertrouweling en zakenman Khaldoon al Mubarak naar voren als chairman. Al Mubarak haalt zich met zijn onproportionele uitgavenpatroon de woede van vele voetbalfans op de hals. Volgens hen zijn de vele miljoenen euro’s die uitgegeven worden bespottelijk en onverantwoord. Toch is de Engelse subtopper, mede dankzij de nieuwe en vooral dure spelers, uitgegroeid tot een team dat een serieuze aanval kan doen naar de top van Engeland, en misschien zelfs wel Europa.

In Nederland zijn deze acties niet aan de orde. De voetbalwereld in ons kikkerlandje lijkt hier te nuchter voor. Harry van Raaij, Riemer van der Velde en Michael van Praag zijn slechts enkele voorbeelden van bekende namen die bij hun club de functie als voorzitter met verve vervulden. Zij maakten de verenigingen groot door een constant beleid te voeren. Deze ambitie is totaal anders dan bij bijvoorbeeld Manchester City.

 Het concept van rijke zakenlieden die een voetbalclub opkopen als ‘speelgoed’ is in Nederland (nog) nauwelijks bekend. Miljardairs hebben geen interesse of het huidige bestuur van de desbetreffende club laat zoiets uit emotioneel oogpunt niet toe. Toch zou je van een aantal voorzitters kunnen zeggen dat ze er in een mildere vorm een poging toe deden. Dirk Scheringa is een bekend voorbeeld van nog niet zolang geleden. Hij kocht de Alkmaarse club AZ, en bouwde het na een aantal jaar op tot een topclub, dat zelfs landskampioen wist te worden. Op dit moment is Frans van Seumeren aan iets soortgelijks bezig. Hij wist als ondernemer in 2008 voor 16 miljoen 63% van de aandelen van FC Utrecht binnen te halen. Onder zijn leiding is de club inmiddels bezig aan een imposante opmars. Met een aantal gedurfde investeringen is de ploeg uit de Domstad hard op weg naar de Nederlandse top. Tot slot is er nog het recente succes van Joop Munsterman. In 2004 werd hij, na een aantal jaar als bestuurslid gewerkt te hebben, voorzitter van FC Twente. Zes jaar later is de club uit Enschede landskampioen. Saillant detail bij al deze gevallen: alle drie de ploegen behaalden veel successen sinds de overname.

Frans van Seumeren is de man achter het succes van FC Utrecht.

Frans van Seumeren is de man achter het succes van FC Utrecht.

De voetbalwereld is in korte tijd enorm gecommercialiseerd, waardoor geld nog belangrijker is geworden. Transferrecords worden verbroken en kleine, tot voor kort nietszeggende voetballandjes groeien uit tot grootmachten. Oostbloklanden zoals Roemenië en Oekraïne, maar vooral Rusland ervaren al meerdere jaren de voordelen van geld. Steeds meer voetballers verkiezen het financiële plaatje boven een sportieve uitdaging. Nadat eerder al de Russen en de Oekraïners ons land zijn voorbijgestreefd op de UEFA Coëfficiëntenlijst, komen de Roemenen nu ook steeds dichterbij.

Nederlandse clubs moeten hun oogkleppen af doen en realistisch naar de ontwikkeling in de voetbalwereld kijken. Het voetbal in ons land mag door de nivellering wel attractiever zijn geworden, in Europa zullen we op een Macedonische bekerwinnaar na, weinig wedstrijden meer winnend afsluiten. De eerstvolgende jaren zal het nog wel meevallen, maar als de buitenlandse clubs wel toegeven aan de rijke Russen of Sjeiks zullen de Nederlandse clubs op den duur uitgelachen worden in Europa. Roman Abramovich: Пожалуйста, помогите нам! (help ons alstublieft).

Foto’s van zimbio.com en 925.nl

About Wout