Eredivisie draait zichzelf de nek om

Iedereen heeft de laatste jaren de mond vol over de ondergang van ons voetbal. De Eredivisie wordt de Mickey Mouse-competitie genoemd en Europees doen we ook al jaren niet mee. Kenners zeggen dan ook dat een Nederlandse club nooit meer de Champions League zou winnen. De schuld wordt ondertussen geschoven op het grote geld in het buitenland en wanbeleid bij de topclubs. Het grootste probleem zit wat mij betreft  bij de grootheidswaanzin bij subtoppers. Nederlandse clubs helpen liever voor een paar miljoen minder het buitenland aan de Nederlandse topspelers, dan dat ze de competitie vooruit helpen. Zo draait de Eredivisie zichzelf de nek om.

Leiden de subtoppers aan grootheidswaanzin?

Leiden de subtoppers aan grootheidswaanzin?

Het is een trieste conclusie, maar iets anders kan ik er niet van maken. De smaakmakers van de subtoppers verhuizen inmiddels al meteen naar het buitenland en zo komt de Nederlandse top keer op keer in de problemen. Er bestaat namelijk een misvatting over de elftallen uit Nederland die de Europa Cup wonnen. Mensen denken namelijk vaak dat die elftallen allemaal uit eigen jeugd komen. Die elftallen waren echter bijna volledig overgenomen van andere Nederlandse clubs, zoals het hoort zou ik graag zeggen.

Kijk maar eens naar het gouden elftal van Feyenoord in 1970. Dat leek een team met allemaal Rotterdamse jongens, maar dat was het absoluut niet. Slechts twee spelers kwamen daadwerkelijk uit eigen jeugd, Coen Moulijn en Wim Jansen, de rest kwam van concurrenten. Zo liepen er jongens rond van SVV, DWS, Sparta, Xeres, DOS, Rapid Wien, IFK Norrköping en zelfs twee van Ajax! In het gouden Feyenoord zaten dus net zoveel Ajacieden als Rotterdammers. Een soortgelijk verhaal geldt voor het Ajax uit de jaren ’70. Ik neem voor het gemak even de basisopstelling van de finale in 1972. Bij Ajax kwamen er nog wel zes jongens uit eigen jeugd, maar er kwamen toch ook spelers van: 1860 München, Go Ahead Eagles, RCH Heemstede, FC Volendam en Telstar. In 1988 en 1995 was het een soortgelijk verhaal. Jongens uit eigen jeugd worden aangevuld met talenten uit het buitenland en Nederlanders van andere, kleinere clubs.

Clubicoon Van Hanegem werd gekocht van Xerxes.

Clubicoon Van Hanegem werd gekocht van Xerxes.

Nu zullen vele zeggen dat die tijd voorbij is en dat het voetbal is veranderd, maar dat is een misvatting. Het voetbal is namelijk niet veranderd. Het is nog steeds hetzelfde spelletje met elf spelers en een bal. Alleen de mensen om het voetbal heen zijn veranderd. Zo hebben subtoppers een steeds grotere mond gekregen en durven ze de strijd aan te gaan met de Nederlandse top. Op zich natuurlijk een prachtige zaak en dat FC Twente en AZ mee mogen doen aan de Champions League is prachtig. Het uitdagen van de topclubs is echter van alle tijden. Fortuna’50, DWS, ADO, Sparta, Go Ahead Eagles, FC Twente, AZ, Willem II en SC Heerenveen, allen waren eens, of zijn nog steeds, uitdagers van de traditionele top drie. De topspelers van die elftallen trokken echter altijd naar de top drie en de subtop haalde weer spelers van de middenmoot, die vervolgens van degradatiekandidaten en die haalden ze weer uit de eerste divisie. Het was een natuurlijk en logisch systeem, maar nu komen de subtoppers in opstand.

De subtoppers zijn het namelijk zat dat de topclubs van hun beleid profiteren. Op zich natuurlijk een hele logische redenering, maar ze moeten natuurlijk niet vergeten waar zij hun spelers vandaan hebben. Hun Nederlanders hebben ze namelijk ook niet zelf opgeleid en de meeste buitenlanders zijn ook nog eens niet zelf gescout. De Zeeuw komt van Go Ahead, Dembélé, El Hamdaoui en Jaliens van Willem II, Mendes da Silva van NAC, Schaars en Swerts van Vitesse en ga zo maar door. Ook bij FC Twente kun je ook zo een rijtje maken en dan roept dat de vraag op: waar is het einde? Gaan middenmoters straks afspraken maken tegen subtoppers en toppers, degradatiekandidaten tegen middenmoters en de clubs uit de eerste divisie tegen de eredivisie? Dan is het einde ver zoek. Het is namelijk niet logisch dat je spelers niet voor marktconforme prijzen wil verkopen.

Dembélé trok voor weinig richting Alkmaar.

Dembélé trok voor weinig richting Alkmaar.

Concurrentie bestaat namelijk niet in goede onderhandelingen. Iedere club heeft een lijstje liggen met mogelijke vervangers van jou speler met daarbij een prijs. Dan bedenk je voor de zomerstop een prijs die je wil hebben voor je speler en als een club bereid is die prijs te betalen, dan moet je hem gewoon verkopen. Jij kan dan namelijk je vervanger halen en in financieel opzicht vooruit gaan, terwijl de club aan wie je jou speler verkoopt er ook op vooruit gaat. Allemaal gelukkig zou je zeggen. Natuurlijk is het logisch dat als bij FC Twente Ajax en HSV hetzelfde bedrag bieden, dat je hem liever naar HSV laat gaan. Maar als HSV niet komt, dan mag je niet het dubbele bedrag gaan vragen voor je spelers. Dat is namelijk niet eerlijk naar de speler toe, die naar zijn lievelingsclub in Nederland wil verhuizen, dat is niet eerlijk naar de topclub toe, waarvoor scouten in eigen land zo onmogelijk wordt gemaakt en dat is ook niet eerlijk naar jezelf toe, want ook jij verliest je Europese ticket door zo te handelen.

Inmiddels is er al weer ruzie rond De Zeeuw. Ik snap best dat de Nederlandse kampioen één van hun  beste spelers niet wil verkopen aan de nummer drie van Nederland, maar als de speler dat zelf wil, dan kan je hem niet tegenhouden. Het is gewoon simpelweg de zaak om een deal te maken waarvan zowel Ajax als AZ vooruit kunnen. Om te kunnen vechten tegen het grote geld in het buitenland mogen we elkaar wel een keer gaan helpen. Samen kunnen de clubs in de Eredivisie namelijk weer groot worden, met creatief beleid. AZ, FC Twente, FC Groningen en SC Heerenveen moeten beseffen dat Europees succes van Ajax, Feyenoord en PSV in alle opzichten een voordeel voor hen is. Anderzijds moeten Ajax, Feyenoord en PSV ook weer begrijpen dat het Europese presteren van de subtoppers weer positief is voor hen. De clubs moeten elkaar gaan helpen en met elkaar in gesprek gaan. Gesprekken voeren over hoe je de Eredivisie omhoog helpt, kan namelijk van doorslaggevende waarde zijn in Europa.

De Zeeuw wil AZ verlaten voor Ajax.

De Zeeuw wil AZ verlaten voor Ajax.

Het zou namelijk prachtig zijn als het resultaat van deze gesprekken zou zijn dat over zo’n vijf jaar weer een Nederlandse club in de halve finale van de Champions League staat. Met in de basis spelers van FC Groningen, NAC Breda, FC Twente, SC Heerenveen en verscheidene jongens uit eigen jeugd. Wat zou het mooi zijn als we daardoor een Europese plaats behouden en NAC door het verkopen van zijn sterspelers gewoon Europa in mag. Als we echter op deze voet doorgaan, dan zal over vijf jaar gejuicht worden als we een keer in de groepsronde van de Champions League komen, er zal gejuicht worden als we door de groepsrondes van de Europa League heenkomen, maar de competitie zal alleen maar dichter bij elkaar komen te liggen. We staan nu op het kruispunt. Kiezen we voor een spannende competitie en vergooien we daarmee onze kansen in Europa of maken we de competitie iets makelijker voorspelbaar en krijgen we daarmee Europees wat respect terug. De beslissing ligt bij onze bestuurders. Draait de Eredivisie zichzelf de nek om of worden ze gered op het laatste moment. Eén ding is zeker, het is voor de Eredivisie vijf voor twaalf, al lijken vele dat niet te willen beseffen. Alle signalen worden genegeerd, maar als het Europees weer misgaat voor de Nederlandse clubs staat ze vooraan om te zeggen wat er allemaal misgaat. Daarom deze waarschuwing; of jullie het nou willen zien of niet: de Eredivisie draait zichzelf de nek om. Mijn gedachten gaan terug naar de vervlogen gouden tijden, want die lijken nu definitief voorbij.

Voetnoot:

Dit artikel is natuurlijk niet enkel gebaseerd op feiten, maar ook op meningen en veronderstellingen. Die natuurlijk niet altijd de (enige) juiste zijn. Ik zou jullie dan ook willen vragen hier niet meteen op aan te vallen, maar juist mee te denken. Oftewel: niet zeggen wat er allemaal niet klopt, maar meedenken over hoe het volgens jou beter kan. Hoe moet Nederland terugkomen op Europees vlak en hoe moeten de traditionele toppers en de aanstormende toppers zich tot elkaar verhouden? Ik ben benieuwd, want de beste stuurmannen, en de zestien miljoen bondscoaches, staan natuurlijk aan de wal.

Reblog this post [with Zemanta]

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter