Er is maar één ‘El Superclásico’

Elk voetballand heeft zo zijn ‘derby’ of zijn ‘klassieker’, een legendarische strijd tussen twee rivaliserende clubs, vaak stadsgenoten. In Europa zijn vooral wedstrijden als “The Old Firm” tussen Celtic en Rangers en de clash tussen AC en Inter berucht. Er is echter maar één enkele klassieker die overal boven uitstijgt, die alle andere wedstrijden doet vervagen! ‘El Superclásico’ is een confrontatie tussen de twee grootmachten van Buenos Aires, Argentinië.

labombonera2

Wanneer Club Atlético Boca Juniors en Club Atlético River Plate het tegen elkaar opnemen staat dagen lang het land op zijn kop. De spanning is voelbaar in de straten van de stad. De rivaliteit, de haat en het geweld stijgen tot aan een hoogtepunt. Een kolkend stadion met een orkaan aan lawaai, tribunes gehuld in het blauw-geel van Boca en het rood-wit van River. Wat wil een liefhebber nou nog meer?

labomboneraBoca Juniors en River Plate zijn beide opgericht in het arme stadsdeel van Buenos Aires, La Boca. River Plate besloot echter te verkassen naar het welvarende deel van de stad, Nuñez. Sindsdien is het ook een strijd tussen de klassen geworden. Boca is de club van de werkenden, de arbeiders. Een club van en voor het volk. Het is een klassieke tegenstelling, want River Plate staat voor welvaart en rijkdom. River, ook wel Los Millonarios, is de club van de hogere stand. Tegenwoordig is dat contrast tussen rijk en arm minder belangrijk geworden, maar het oorspronkelijke klassenverschil is wel één van de oorzaken van de grote rivaliteit die is ontstaan.

Het is werkelijk schitterend wanneer er de volle negentig minuten lang een oorverdovend lawaai vanaf de tribunes komt. Dat is het geval bij ‘Él Superclásico’. Geen vuvuzela die er aan te pas komt, maar de mooiste liederen en hard gejuich. Iedere derby is mooi, maar deze wedstrijd heeft iets speciaals. Dankzij de fanatieke supporters en het grootse spel van beide ploegen is deze wedstrijd bestempeld als ‘El Superclásico’. Zowel La Bombonera van Boca als El Monumental van River veren mee op het gespring en gezang van de supporters. Het is verbazingwekkend om te zien dat deze twee stadions nog overeind staan.

labombonera32Het is niet alleen de rivaliteit die tussen de supporters heerst, ook carrières van spelers worden beïnvloed door de liefde voor hun club. Een voorbeeld hiervan is Diego Maradona die weigerde een contract te tekenen bij River Plate. Zijn droom was om uit te komen voor zijn Boca Juniors en die droom heeft hij kunnen verwezenlijken.

Nog steeds is er kritiek van prominente Boca-aanhanger richting River en andersom. Bondscoach Diego Maradona bijvoorbeeld vond het veld van El Monumental Messi-onwaardig.

Hoe mooi de derby ook is, het loopt niet altijd even goed af. Regelmatig komt het tot confrontaties met de politie, een enkele keer loopt het uit de hand. In juni 1968 ging het compleet mis, na de wedstrijd in El Monumental werden 71 mensen de dood ingedrukt bij poort 12. Dit ongeluk staat bekend als de Puerta 12 tragedie. Grotendeels kinderen en jonge volwassenen lieten het leven bij wat voor hun de wedstrijd van het jaar had moeten zijn. Na een onderzoek van drie jaar besloot justitie in Argentinië om niemand als schuldige aan te wijzen. Laten we hopen dat een dergelijk ongeluk nooit meer plaats hoeft te vinden, het is een zwart hoofdstuk uit de schitterende geschiedenis van ‘El Superclásico’.

Al met al is deze confrontatie er één die iedere liefhebber een keer in zijn leven mee moet hebben gemaakt. Een wedstrijd die alles in zich heeft en een wedstrijd om nooit meer te vergeten. De twee beste clubs van Argentinië, de rijkste geschiedenis, de grootste status en fanatieke supporters die het stadion laten trillen op haar grondvesten.

labombonera11De Britse krant The Observer heeft deze wedstrijd niet zonder reden boven aan de lijst geplaatst van 50 sport evenementen die je een keer moet bezoeken in je leven. En wanneer de Old Firm wordt bestempeld als kinderspel tegenover ‘El Superclásico’, dan weet menig voetballiefhebber voldoende.

“Derby day in Buenos Aires makes the Old Firm game look like a primary school kick-about – and it’s only a couple of quid to get in.”

De rivaliteit tussen deze twee schitterende clubs zal nooit vergaan, gelukkig maar.

About Mario