Engelse ploeg moet tabloids verslaan

Tijdens dit WK zal Catenaccio op de dag van de eerste wedstrijd van een poule een analyse posten. Hierin wordt dieper ingegaan op de landen die in de poule vertegenwoordigd zijn en ook alvast een voorspelling gegeven van de eindstand in de poule. Vandaag aandacht voor Poule C, waarin Engeland, de Verenigde Staten, Algerije en Slovenië de strijd met elkaar zullen gaan aanbinden. Maakt Engeland de hooggespannen verwachtingen waar of falen ze onder de druk van de tabloids.

Het nationale team van Engeland

Het nationale team van Engeland

Engeland
Na een fantastische kwalificatiereeks leek voor het eerst in jaren rust te zijn rond het Engelse nationale team. Het was echter Fabio Capello zelf die de onrust rond het Engelse team weer terug liet keren. Dit deed hij door de Capello XI te lanceren, waarin volgens een door Capello bedachte formule spelers zullen worden beoordeeld, waaronder ook zijn eigen spelers. De tabloids pakten hier groot mee uit en het betekende een vroegtijdig einde van de Capello XI. Ondertussen won het nationale team met veel moeite van Mexico en Japan en verloor het zijn aanvoerder Rio Ferdinand. Of dat desastreus wordt voor de Engelse ambities? Ik laat het aan u over.

Verenigde Staten
Afgelopen zomer lieten de Verenigde Staten al eens in Zuid-Afrika zien prima te kunnen voetballen. Sterker nog; de Verenigde Staten verrasten vriend en vijand door in een poule met Italië, Brazilië en Egypte als tweede te eindigen en vervolgens het onklopbaar geachte Spanje in de halve finale te verslaan. In de finale tegen Brazilië ging men ook nog eens met een 2-0 voorsprong de rust in, maar de Amerikanen gingen uiteindelijk met 3-2 ten onder. Het toonde echter wel aan dat de Verenigde Staten zich, als ze in een goede vorm zijn, kunnen meten met de toplanden. Nog meer goed nieuws: de leider van de defensie, Oguchi Onyewu, heeft zich namelijk herstelt van zijn voortslepende blessure en kan gewoon meedoen tijdens het WK.

Algerije
Deze zomer doet Algerije voor de derde keer mee op een WK. In 1982, bij hun eerste deelname, werd Algerije slachtoffer van de ‘Schande van Gijon’. Nadat de Algerijnen wonnen van Duitsland (2-1) en Chili (3-2), ging met onderuit tegen Oostenrijk, waardoor Oostenrijk en Duitsland wisten dat zij bij een 1-0 overwinning van de Duitsers beiden geplaatst zouden zijn. Zo geschiedde en Algerije lag uit het toernooi. Nu men zich, na een beslissingswedstrijd tegen Egypte, opnieuw heeft geplaatst voor het WK, zullen ze proberen deze schande te herstellen. Puur kijkend naar de kwaliteit van de selectie lijkt dit echter niet geheel realistisch.

Slovenië
Slovenië is dit WK één van de ‘dark horses’. Nadat men in de kwalificatiepoule op de tweede plaats achter Slowakije eindigden, schakelden ze het Rusland van Guus Hiddink uit in de play-offs. Een prestatie die niet geboekt kan worden door een team zonder enig voetbalvernuft. Dat ze geen grote namen in hun selectie hebben maakt hen alleen nog maar gevaarlijker. In voorbereiding op het WK speelden men slechts één oefenduel, dat met 3-1 werd gewonnen van Nieuw Zeeland.

c2

Voorspelling:
1. Engeland
2. Verenigde Staten
3. Slovenië
4. Algerije

Ondanks de totale onrust rond het nationale elftal plaatst Engeland zich als nummer één voor de volgende ronde. Hierbij zal wel een keer puntverlies geleden worden, waarna de chaos alleen maar toe zal nemen. Op de tweede plaats eindigen de Verenigde Staten, die opnieuw weten te stunten in Zuid-Afrika. Slovenië haalt het maximum uit zijn mogelijkheden, maar blijft steken op de derde plaats. Algerije eindigt, ondanks alle goede bedoelingen, kansloos op de vierde plaats.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter