Engels WK-succes hangt af van Rooney

Nu Wayne Rooney in de vorm van zijn leven verkeert en zijn belofte eindelijk inlost, heeft Engeland reden om het komende wereldkampioenschap optimistisch tegemoet te zien. Ware het niet dat Rooney’s WK-deelname in gevaar komt omdat hij last heeft van talloze blessures en overbelasting. Zonder Rooney is Engeland volstrekt kansloos.

wayne-rooney-001

Al jaren hoor ik mensen vertellen hoe goed Rooney wel niet is. Een echte topspits, zeggen ze dan. Tuurlijk, Rooney kan aardig ballen, is razendsnel en hij werkt hard voor zijn elftal. Maar tegelijkertijd was het altijd een spits die nét niet uitblonk. Die altijd in de schaduw stond van andere spitsen van Manchester. De spits die niet een echte killer was, maar ook niet het grote sterke aanspeelpunt. Hij zwerft, hij sleurt en pikt af en toe een goaltje mee.

Dat zag je onder andere terug in zijn productiviteit. Voor een spits scoorde Rooney niet veel, meestal twaalf competitiedoelpunten per seizoen. Nu hij door Ferguson tot de aanvalsleider is benoemt komt hij een stuk beter uit de verf. Rooney laat zien dat hij over meer kwaliteiten beschikt: hij wint kopduels ondanks zijn lengte en is scherp voor de goal. Eindelijk laat Rooney zien dat hij een topspits is. Eindelijk.

Zijn timing is wat dat betreft briljant. Als Engeland – naast een betrouwbare doelman – ergens een schreeuwend gebrek aan heeft bij de nationale ploeg, dan is het een topspits. Een speler die garant staat voor goals. De verdediging en het middenveld, dat zit wel snor. Maar een goede spits kan voor Engeland het verschil betekenen tussen de WK-finale halen of roemloos ten onder gaan in de groepsfase.

En juist daarom is het voor bondscoach Capello zo zuur dat uitgerekend nu, aan het einde van het seizoen, Rooney met overbelastingsverschijnselen en blessures kampt. Ferguson had Rooney nooit moeten inzetten in de Champions League kwartfinale tegen Bayern München. Een onverantwoord risico waarmee de coach het landskampioenschap op het spel zet en misschien zelfs de Engelse nationale ploeg mee dupeert.

Hoe belangrijk is Rooney voor Engeland op het WK?

View Results

Laden ... Laden ...

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas