El Hamdaoui wordt verkeerd gebruikt

El Hamdaoui. In de zomer kwam hij over van AZ, waar hij onder andere in het seizoen 2008/2009 drieëntwintig doelpunten maakte onder leiding van Louis van Gaal. Hij werd verkozen tot Voetballer van het Jaar 2009 en had de clubs voor het uitkiezen. Toch bleef hij, zoals een slimme voetballer beaamt, wachten op het juiste moment om te vertrekken naar het buitenland. Na de periode 2008/2009 heeft hij nooit meer dusdanig zijn klasse getoond en kon zijn gewenste transfer naar het buitenland dan ook niet waarmaken. Mede dankzij wat aanvaringen met trainer Ronald Koeman en de media, belande hij op een zijspoor. Hij zou zich als een vedette gedragen en zijn houding was onbehoorlijk. Ook onder de trainers Advocaat (voor een kleinere periode) en Gertjan Verbeek kon El Hamdaoui niet overtuigen. Hij besloot toe te kijken en te wachten todat er een club zich voor hem zou melden. Martin Jol belde en voor een luttele bedrag van circa vier miljoen tekende hij een contract voor vier seizoenen bij de Amsterdammers. Een speler die met zijn potentie Ajax beter zou kunnen maken. Maar tot nu toe is dat nog niet gelukt. En deze weg volgende, zal dat ook nooit gebeuren.

Er bestaat geen twijfel over het feit dat El Hamdaoui de kwaliteiten beschikt om Ajax verder te helpen. Het is een speler met kwaliteit. Het is een speler van grote klasse. Maar zoals een moersleutel ook niet past op een schroef, past El Hamdaoui niet in het huidige systeem van Martin Jol. El Hamdaoui wordt misbruikt. In een systeem waarin een passieve, balvaste spits nodig is die ruimte moet maken voor de opkomende middenvelders, is El Hamdaoui precies het tegenovergestelde. El Hamdaoui is een aanvaller die in de ruimte moet komen, die moet rennen, die vrij moet zijn om doelpunten te maken en aan te geven. Maar nu wordt El Hamdaoui op de laatste linie gezet om waar nodig aanspeelbaar te zijn en achter de verdediging weg te lopen. Dit vaak leidende tot buitenspel. Dan staat hij voorin, helemaal alleen, op een eiland een balletje af te wachten. Dit herken je ook aan andere spelers, bijvoorbeeld Siem de Jong. Waar Pantelic het middenveld vorig jaar sterker maakte door hen te laten scoren, doet El Hamdaoui het tegenovergestelde. El Hamdaoui maakt ze slechter.

El Hamdaoui trekt zich niet terug. Dat is het probleem van het Ajax-middenveld. Veel mensen verwijten het dan ook dat De Jong nog niet op zijn niveau zit. Dit is natuurlijk onzin. De Jong valt alleen wat minder op, omdat hij ook veel minder scoort. Met zijn drive en loopvermogen was hij perfect voor het Ajax-systeem van destijds. Pantelic zocht de combinatie, liep weg vanuit de punt zodat De Jong de gaten die hij achterliet kon opvullen. Dit was de sleutel van Jol zijn tactiek. Pantelic ging nauwelijks zelf de gaten in. Hij wist wel beter. El Hamdaoui blijft vaak in de punt staan, waardoor De Jong minder tot zijn recht komt. En hoe goed El Hamdaoui ook is, hij kan nooit in zijn eentje het centrale duo van de verdediging aan. Of hij moet zich passiever opstellen, of hij moet anders gebruikt worden. Dat laatste, daar moet naar gekeken worden.

Het is zonde om een speler als El Hamdaoui passief te laten spelen. Hij moet de ruimte in lopen, in plaats vanuit een stilstaande positie de gaten op te laten zoeken. Dat kan hij namelijk niet. Martin Jol zou dit moeten zien. Martin Jol zou hem optimaal moeten gebruiken. Mounir is dan ook een schaduwspits en niet een aanspeelpunt. El Hamdaoui moet je achter iemand zetten of anders ernaast. Dit is de enige manier om het rendement bij Mounir eruit te halen. Laat een andere spits, gelijkwaardig aan Pantelic, maar de taken van een targetman vervullen. Met Mido heb je er één in huis. Al om al heeft Ajax na Sulejmani alweer een topspeler aan de haak geslagen. Het is nu belangrijk om hem niet dezelfde pad te laten bewandelen als hem.

About Hein