Eeuwige zondebok verdient meer respect

Hoewel we binnen de edele voetbalsport doorgaans vol lof spreken over briljante voetballers en trainers, is er maar één persoon in het stadion die meer respect zou moeten verdienen dan ieder ander. Dat is diegene die door minstens één – en dikwijls twee – ploegen steevast wordt aangewezen als de zondebok. Het is de persoon met de moeilijkste taak van het veld: de scheidsrechter.
mourinho1

De druk op scheidsrechters is de laatste jaren sterk toegenomen. Enerzijds omdat de talloze camera’s (waar hij zelf geen beroep op mag doen) al diens fouten onder een vergrootglas leggen, en anderzijds omdat de sport steeds verder professionaliseert. Clubs doen alles om het toeval uit te sluiten met complete medische labs en performance centers. Rijke investeerders strooien met miljoenen om succes te kopen. De belangen worden, samengevat, steeds groter.

Terwijl de belangen steeds groter worden, wordt het de scheidsrechters steeds moeilijker gemaakt hun taak goed uit te voeren. Spelers van de ene club manipuleren de boel door zo veel mogelijk ongeziene grove overtredingen te begaan (Real Madrid), terwijl spelers van de andere club bij het minste of geringste kermend over de grond rollen (Barça). En dan hebben we het nog niet eens gehad over de tirades van trainers (Mourinho) die de boel extra onder druk zetten. Ondertussen moet de scheidsrechter het nog steeds doen met een fluitje, zijn haviksoog en wat hulp van assistenten die het vaak ook niet weten… Kortom, de scheidsrechters worden – zowel in het amateur als professionele voetbal – aan hun lot overgelaten. En als het aan de corrupte FIFA ligt, blijft dat zo.

Het is een utopie om te denken dat scheidsrechters (zonder elektronische hulpmiddelen) ooit foutloos zouden kunnen fluiten, hoewel in voetbalpraatprogramma’s doorgaans gedaan wordt alsof elke grote fout een “schande” is. Scheidsrechters falen nu eenmaal, dat is inherent aan de onmenselijk hoge verwachtingen die we van ze hebben. En toch hebben ze elke keer weer de moed om op dat veld te gaan staan. Om recht te durven spreken op basis van de eigen observaties, hoewel de scheidsrechter daar zelden waardering voor krijgt. Scheidsrechters verdienen het om – ten alle tijde – met respect te worden behandeld. Hun taak is zoveel zwaarder, maar hun beloning zoveel kleiner dan alle andere mensen op het voetbalveld…

Volgens de KNVB werden er afgelopen jaar vijf (!!!) scheidsrechters per weekend mishandeld. Dat zijn geen incidenten meer, het is heel gewoon, geweld op het voetbalveld… Met dat in het achterhoofd heb ik met ontzag en woede naar onderstaande uitzending van “De Confrontatie” gekeken. Kijk en huiver…

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas