Een verloofde trainer speelt met een reus tussen de palen en een Google-spits voorin.

Normaal klopt mijn hart voor dat rood-witte elftal uit Luik, maar sinds de transfer van Huysegems naar Genk durft het soms eens blauw-wit uit te slaan. Gisteren hadden de Limburgers een mooie kans om dichter bij de vierde plaats te komen, maar dan moesten ze voorbij KV Kortrijk, dat zelf nog strijdt om weg te geraken van die barrageplaatsen die “recht” geven op degradatie naar tweede.  Mijn drie opvallendste figuren van de bezoekers in Genk – KVK.
Istvan Bakx scoorde gisteren de enige goal. 

Hein Vanhaezebrouck, de verloofde trainer

Hein Vanhaezenbrouck

Hein Vanhaezebrouck

Normaal krijgt een trainer amper aandacht bij een duel, maar hier verdient hij het wel. De trainer lag de laatste weken bij de media onder vuur, maar niet zozeer bij het bestuur van KV Kortrijk zelf. In de heenronde liet Hein KVK swingend, aanvallend voetballen. Het was echt een genot hen te zien spelen, en dat voor een club die uit tweede kwam. Hein koos steeds voor de aanvallende 3-4-3, wat in schil contrast staat met de defensieve, dubbele muur die de meeste degradatiekandidaten optrekken.
Maar in de terugronde draaide het veel minder. Het was niet zozeer de trainers schuld dat KVK een reeks van twaalf wedstrijden zonder zege had, maar het schoentje knelde eerder voorin. De afwerking van KVK laat vaak te wensen over. Ook de scheidsrechters zaten hen niet mee, daarover had Hein zelfs een tijdje een compilatie staan op de KVK-site.
Maar, nog interessanter wordt het als je weet dat Hein voor volgend sezioen al een nieuwe club heeft. De tegenstander van gisterenavond is zijn toekomstige. Met deze zege brengt hij de Europese kansen van zijn volgende werkgever Genk in gevaar, maar zorgt hij er wel voor dat KVK dichter bij de redding staat.

Kristof Van Hout, een reus tussen de palen

Kristof Van Hout

Kristof Van Hout

Een indrukwekkende verschijning is hij, die doelman van Kortrijk. Een keeper van maar liefst 2m08 (en 110kg) en daarmee is hij de grootste van heel Europa, misschien zelfs van heel de wereld. Als Standard-fan had ik al slechte herinneringen aan hem. In de beker ontpopte Van Hout, die in de beker steeds de voorkeur op Mollez kreeg, zich een ware penaltyheld. Hij stopte er niet een maar twee

Ook gisteren toonde Van Hout z’n kunnen. De jonge Belg had goede reflexen in huis en zijn lengte speelde enorm in zijn voordeel. Als hij een “normale” keeper van pakweg  1m80 was, dan had KRC Genk gisteren zeker gewonnen. Maar nee, deze reus zweefde elegant de ballen uit elke hoek. Ook op hoge ballen is hij niet te kloppen, maar ja, wat wil je, met gesterkte armen kan hij ballen op drie meter hoogte grijpen, zonder springen! Meer dan eens heeft Kristof de meubelen gered. Mollez, de vaste nummer een, zat op de bank en zag dat het goed was.

Istvan Bakx, de Google-spits

Istvan Backx

Istvan Backx

Normaal gaan ploegen een specifieke speler, team, competitie, land of regio scouten in de hoop  het vinden van een nieuw goudhaantje. Tegenwoordig is er ook een manier om de spelers naar je toe te brengen via de database van het computerspel Football Manager, waar Everton recent de rechten van heeft gekocht. En dan is er nog de Hein-Vanhaezebrouck-methode. Hoe die in zijn werk gaat? Je surft naar www.google.be , typ bijvoorbeeld “linkeraanvaller” in, begin met zoeken en je vindt bijvoorbeeld de Nederlander Istvan Backx, ooit nog actief bij Sparta maar op dat moment spelend voor amateurploeg HSV Hoek. Op internet vond Hein zo’n lovende commentaren dat na overleg met de hoofdscout de jonge Nederlander een contract bij KVK tekende.

En slecht deed Istvan het niet bij KVK, toen nog in de EXQI League. In 35 wedstrijden scoorde de Nederlander twaalf keer en zo had hij een groot aandeel in de promotie naar de JPL. In de beker speelde hij vijf wedstrijden met drie doelpunten als gevolg. Alle drie in de wedstrijd tegen eersteklasser AA Gent. In dat jaar dwong hij ook een selectie af bij Jong Oranje van Foppe de Haan. Dit seizoen werd hij afgeremd door blessures maar hij slaagde er alsnog in 21 wedstrijden te spelen. Gisteren scoorde hij tegen KRC Genk zijn derde van het seizoen. Hij snijdt naar binnen van op de rechterflank en vuurt met z’n linker een strak schot af richting de korte hoek. Verhulst was kansloos.  Weer sterk bezig, die Google-spits.

About Glenn