Een rode kaart voor de FIFA en de UEFA

Scheidsrechters zijn misschien wel het meest bekritiseerde volk dat er in het voetbalwereldje loopt. Het zijn eenlingen die binnen een paar seconden een beslissing moeten nemen. Bij een wedstrijd waar verloren wordt roepen coaches tegenwoordig standaard dat het aan de scheidsrechter ligt. Het ligt alleen niet aan de scheidsrechter, het ligt aan de houding van de UEFA en de FIFA.

death-threat-referee

Het is nog altijd onmogelijk om als scheids geen fouten te maken. Ook in de toekomst lijkt dit onmogelijk te blijven doordat de UEFA en de FIFA alle mogelijkheden om de scheids te beschermen tegen houden. In plaats van het de scheidsrechters makkelijker te maken zorgen de UEFA en de FIFA voor een onmogelijke opdracht, de wedstrijd foutloos fluiten zonder hulp. Elektrische hulpmiddelen? Volgens de voetbalbonden gaat dan de charme van het spel weg. Ik denk niet dat iedereen het daar mee eens is, wat dacht je bijvoorbeeld van scheidsrechter Anders Frisk die na de wedstrijd tussen Chelsea en Barcelona met zijn hele gezin moest onderduiken vanwege bedreigingen? Goedbedoelde maar foute beslissingen, gefrustreerde supporters, een belaagde scheids, dat heeft niet veel met charme van het spel van doen.

Ook in het amateurvoetbal wordt het steeds lastiger als scheids. Beginnende jeugdscheidsrechters worden door de ouders aan de kant al uitgescholden. Een slecht voorbeeld natuurlijk voor de kinderen, je moet als beginnend jeugdscheidsrechter tegenwoordig dan ook een olifantenhuid hebben. Bij het eerste van een amateurvereniging gaat het er natuurlijk nog veel harder aan toe dan bij de jeugd. Langzamerhand kun je je afvragen wie er nog bereid is om scheidsrechter te zijn, de gemeenschappelijke pispaal van het voetbal.

Laten we niet vergeten dat zelfs bij de profs een scheids ook iemand is die gewoon een baan heeft. Scheidsrechter zijn doe je namelijk niet als beroep, als je scheidsrechter bent heb je nog een “echte” baan ernaast. Roelof Luinge werkt bijvoorbeeld ook voor de belastingsdienst. Het is dan ook een hele prestatie om naast je “echte” baan ook nog eens fit te blijven als scheids.

Het wordt dus tijd dat de UEFA en de FIFA de scheidsrechters gaan beschermen. Niet zozeer door het voor ze op te nemen maar door een keer actie te ondernemen. Wil men dat de scheidsrechter blijft , dan zal het de technische hulpmiddelen moeten omarmen. Het zorgen dat scheidsrechter zijn een baan is kan ook helpen bij de kwaliteit te verbeteren. Het beroep moet opgewaardeerd worden , niet bekritiseerd, alleen zo houden we een hoog niveau topscheidsrechters en amateurs die enthousiast hobbyscheidsrechter te willen worden. Het alternatief, verder gaan zoals we nu bezig zijn, tja, dan kunnen we fluiten naar de scheidsrechters…

About Jasper