Een ordinaire vechtpartij

Mensen vragen mij wel eens naar het meest bizarre duel dat ik gezien heb. Vaak antwoord ik dan met zeer recente wedstrijden, zoals de 4-4 tussen Chelsea en Liverpool. Maar eigenlijk komt er maar één duel in aanmerking voor deze titel: Nederland-Portugal op het WK van 2006 in Duitsland. Onder leiding van Ivanov maakten we er een groot foutenfestival van, maar aan het einde van de rit stonden we toch met lege handen.

Ivanov trekt nogmaals rood.

Ivanov trekt nogmaals rood.

In Nederland doen we hard ons best om dit duel te vergeten, maar stiekem vind ik het een prachtige wedstrijd. Binnen de kortste keren stond het duel namelijk al op scherp. Dit omdat Bouhlarouz en Van Bommel meteen flinke schoppen uitdeelden aan Cristiano Ronaldo. Portugal liet dit niet over zijn kant gaan en begon ook met schoppen. Gelukkig voor hen schopte Maniche tussendoor ook nog even een bal tegen het net. De eerste die mocht vertrekken was mijn grote vriend Costinha. Eerst deelde hij een doodschop uit aan Cocu en vlak voor rust maakte hij ook nog eens hands. Tussendoor had Robben in het strafschopgebied een karatetrap te verwerken gekregen. Ivanov zag er echter helemaal niets in.

In de tweede helft ontspoorde het duel pas echt goed. Figo was als vanouds de aanstichter van het kwaad door theatraal na de grond te gaan. Hiermee naaide hij Bouhlarouz een rode kaart aan en het maakte de schoppartij alleen maar erger. De tackle van Deco op Heitinga, die vlak daarna volgde, was ook donkerrood. Maar de middenvelder kwam weg met een gele kaart. Na een opstootje werd de Portugees er alsnog afgestuurd en het was tien tegen negen. Het was geen teken om te stoppen met schoppen. Zo kreeg Van der Sar nog een paar knallen voor zijn hoofd, ging Kuyt in de mangel bij Ricardo en Van Bronckhorst deed nog een duit in het zakje door in de blessuretijd rood te pakken.

Alle overtredingen op een rijtje

Toen de scheids voor het laatst op zijn fluitje blies dachten velen waarschijnlijk aan een nieuwe overtreding, maar het was gedaan. Nederland keek naar de stand en ze hadden de wedstrijd met 1-0 verloren. Dat leken ze bijna wel vergeten in de chaos van de wedstrijd. Een chaos die Portugal negen gele- en twee rode kaarten opleverde. Ondertussen pakte Nederland ook nog even zeven gele en twee rode kaarten mee. Dit betekent in totaal twintig kaarten, een bizar getal. De wedstrijd zou dan ook de geschiedenis ingaan als het grote schopfestival aller tijden. En terecht, want geschopt dat werd er.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter