Een draak van een scoutingapparaat

Het voetbal is al tijden in de greep van kapitaalkrachtige investeerders, die hun hand niet omdraaien voor een miljoentje meer of minder. Deze zomer zal het ongetwijfeld weer een festijn worden met clubs als Real Madrid en Manchester City die het geld met bakken over de balk smijten. Vaak wordt er door criticasters gewezen op het belang van de eigen jeugd en een doordacht scoutingapparaat, zoals Arsenal dat al jaren beheerst onder manager Wenger. Nu ben ik van mening dat Wenger een tikkeltje doorschiet in zijn drang naar tienerliefde, hij wint er immers geen grote prijzen meer mee. Een andere Europese club doet dit wel.

porto

FC Porto is de club die door haar uitgedachte transfertactieken en kennersoog maarliefst zes titels in de laatste zeven jaar haalde. Daarbovenop komen nog eens negen andere prijzen, waaronder een UEFA Cup en een Champions League. Natuurlijk had José Mourinho hier ook een aandeel in, maar voor het grootste gedeelte is de winst van deze prijzen te wijten aan het scoutingapparaat en de daadkrachtigheid van de club. In de Champions League-finale van 2004 stond bijvoorbeeld de 19-jarige spits Carlos Alberto in de basis, die vervolgens voor bijna acht miljoen doorverkocht werd aan Werder Bremen en nooit meer op hetzelfde niveau is gekomen. Het is een kunst om de pieken van een speler in te schatten, en Porto schijnt dat aspect goed te beheersen.

Maar het is meer dan dat, langetermijnplanning is even belangrijk als het pieken. Ook in die ploeg van Mourinho zaten bijvoorbeeld de 20-jarige José Bosingwa, die datzelfde seizoen overgenomen werd van Boavista, en de 21-jarige Bruno Alves, nu een onmisbare schakel in de verdediging van de Portugezen. Bosingwa werd doorverkocht voor twintig miljoen euro, voor Alves worden prijzen rond de 30 miljoen genoemd. Het scoutingsapparaat heeft een aantal goudmijntjes gevonden.

Daar houdt het niet bij op, aangezien de huidige selectie ook bol staat van het talent. Zo is er de vrijwel onbekende Braziliaan Hulk, die in de ontmoetingen met Manchester United opviel door zijn gedreven spel. Daarnaast is er de Roemeense back Sapunaru, die het hele seizoen indruk maakte, en de gedreven middenvelder Fredy Guarin. Verder heeft Porto een hele reeks aan jeugdige talenten die overal vandaan komen. Met de toekomst zit het dus wel goed bij Porto.

belluschi

Belluschi, een van de nieuwe aanwinsten

Onlangs heeft Porto twee belangrijke pionnen verkocht. Lucho Gonzalez trok naar Olympique Marseille en Lisandro Lopez toog naar Lyon, voor de gezamenlijke som van 42 miljoen euro. Porto maakte op deze twee spelers een ruime 25 miljoen euro winst. De club versterkte de selectie onder andere met de Argentijn Fernando Belluschi, oud-aanvoerder bij River Plate en afkomstig van Olympiakos, de Colombiaan Radamel Falcao, een spitsentalent van River Plate en de Uruguayaan Álvaro Pereira van CFR Cluj. De totale kosten voor deze drie spelers bedroegen 13,5 miljoen euro. Zo houden ze bijna 30 miljoen euro in de eigen zak en wordt de toekomst van de club er alleen maar rooskleuriger op. Want zeg nou zelf, met zo’n scoutingapparaat kun je toch niet mis zitten?

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino