Een bijzondere rivaliteit

Tussen bepaalde landen bestaat een rivaliteit, zonder dat daar direct een goed argument voor te geven. Zo is daar de rivaliteit tussen Argentinië en Engeland, waardoor onderlinge duels altijd een groot spektakel zijn. De rivaliteit is op voetbalgebied echter wel terug te redeneren. Tijdens het WK van 1966 vond namelijk een gedenkwaardig duel plaats tussen beide landen, waarin de Argentijn Antonio Ubaldo Rattin zich zwaar misdroeg na het krijgen van een rode kaart.
Het eerste opstootje tussen Engeland en Argentinië

Het eerste opstootje tussen Engeland en Argentinië

Het incident vond plaats in de 35e minuut. Argentijn Rattin, die zijn hele carrière in dienst was van Boca Juniors, werd door de Duitse scheidsrechter weggestuurd wegens ‘violence of the tongue’. Dat betekent vrij vertaald in het Nederlands verbaal geweld. Nou is het ironische dat Rattin enkel Spaans sprak en de Duitser deze taal niet onder de knie had en dus onmogelijk dit geconstateerd kan hebben. Dit snapte Rattin ook. De Argentijn startte, omdat hij de Duitser van partijdigheid verdacht, een minitoneelstuk dat nog nooit vertoond was op het voetbalveld. Zelfs Luis Suarez zou er met jaloezie naar kijken.

Het begon nog aardig onschuldig, toen Rattin weigerde het veld te verlaten. Op het moment dat de Argentijnse middenvelder door had dat zijn actie geen zin had, besloot hij toch het veld te verlaten. Dit deed hij echter niet op een manier die de scheidsrechter in gedachten had. Uit protest ging Rattin namelijk zitten op de rode loper, die enkel toegankelijk was voor de Engelse koningin. Er moesten zelfs politieagenten aan te pas komen om Rattin van het veld te verwijderen. Als laatste daad wist Rattin het ook nog eens voor elkaar te krijgen de Britse vlag te verkreukelen.

In diezelfde wedstrijd volgden nog een paar andere incidenten en sindsdien is het nooit meer goed gekomen tussen de landenteams. De rivaliteit is tijdens ieder onderling duel te voelen en de duels staan dan ook altijd bol van de incidenten. Het is voor voetbalfans een prachtig schouwspel, dat we uiteindelijk te danken hebben aan de brutale Rattin, misschien wel de beste acteur die op de voetbalvelden heeft rondgelopen.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter