Dure spitsen scoren niet

dure-spitsen-scoren-niet

Dure spitsen scoren niet

Raadsels van het voetbal worden verklaard in het boek Dure spitsen scoren niet van Simon Kuper en Stefan Szymanski. Simon Kuper “misschien wel de beste sportjournalist ooit” bundelt voor het boek de krachten met Stefan Szymanski, hoogleraar economie. Wat heeft een hoogleraar economie in hemelsnaam toe te voegen aan een boek over voetbal? Dure spitsen scoren niet bewijst het: een hele hoop. Want juist dankzij zijn wetenschappelijke insteek konden in het boek talloze misverstanden en raadsels over voetbal overtuigend worden verklaard.

En dat is verfrissend, want Dure spitsen scoren niet is een boek waarin niet de emotie, maar de feiten en cijfers bepalend zijn. Zo vegen Kuper & Szymanski de vloer aan met de mythe dat economieën WK-gastlanden dankzij een toernooi gestimuleerd worden. Dat is nergens bewezen, sterker nog: de auteurs tonen aan dat het een land enkel geld kost.

Dat voetbal “big business” is, is sowieso een misvatting. Volgens Kuper & Szymanski maken voetbalclubs zelden tot nooit winst en zijn het daarom “de slechtste bedrijven op aarde”. Bovendien zijn de omzetten van de grootste clubs niets vergeleken met echte bedrijven.

Sterren van WK's en EK's zijn overgewaardeerd

Sterren van WK's en EK's zijn overgewaardeerd

Een bijzonder interessante hoofdstuk gaat over miskopen. Het is bijvoorbeeld een doodzonde om sterren van recente WK’s of EK’s te kopen; ze zijn overgewaardeerd en dus relatief duur. Scouts blijken een willekeurige voorkeur te hebben voor blonde spelers en ook bepaalde nationaliteiten, zoals de Braziliaanse, worden overgewaardeerd op de transfermarkt.

Dure spitsen scoren niet verzandt helaas af en toe in langdradige toelichtingen, verantwoordingen en berekeningen die misschien niet interessant zijn voor de gemiddelde voetballiefhebber. Desalniettemin kan ik iedereen die de voetbalwereld niet langer met oogkleppen en onwetendheid wil beschouwen van harte aanraden dit boek te lezen.

Je kunt het boek Dure spitsen scoren niet hier bestellen.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas