Duitsland wil weer in toernooi groeien

Tijdens dit WK zal Catenaccio op de dag van de eerste wedstrijd van een poule een analyse posten. Hierin wordt dieper ingegaan op de landen die in de poule vertegenwoordigd zijn en ook alvast een voorspelling gegeven van de eindstand in de poule. Vandaag aandacht voor Poule D, waarin onze Oosterburen het opnemen tegen Australië, Servië en Ghana. Breken de blessures die Mannschaft op of halen ze zonder moeite de volgende ronde?

Cacau en Gomez zijn smaakmakers bij Duitsland

Cacau en Gomez zijn smaakmakers bij Duitsland

Duitsland
De voorbereiding van Duitsland op het WK loopt niet geheel volgens planning. Hoewel de Duitsers in de kwalificatie Rusland nog op een knappe wijze voor wisten te blijven, zat het ze sinds mei alleen maar tegen. Eerst viel de grote leider en aanvoerder Michael Ballack af door een blessure in de FA Cup-finale. Vervolgens kwamen ze ook nog eens zonder doelman te zitten door de blessure van René Adler. Tussendoor waren ook nog eens Simon Rolfes, Heiko Westermann en Christian Träsch uitgevallen voor die Mannschaft. Toch wisten de Duitsers te winnen van Malta (3-0), Hongarije (3-0) en Bosnië-Herzegovina (3-1). Het zou dan ook niemand verbazen als de Duitsers ook tijdens het WK een taaie en lastig te kloppen ploeg blijken te zijn. Net zoals tijdens de afgelopen twee wereldkampioenschappen, waarin Duitsland de finale en de halve finale wist te bereiken met een kwalitatief niet hoogstaande ploeg.

Australië
Australië neemt komende zomer voor de vierde maal deel aan het WK. De eerste twee deelnames werden de Australiërs kansloos uitgeschakeld, maar met Guus Hiddink aan het roer haalde men in 2006 de achtste finale, waarin het pas in de blessuretijd moest capituleren tegen Italië. Dit jaar hopen ze onder coach Pim Verbeek op nog zo’n succes. De spelersgroep herbergt met enkele Premier League spelers ook aardig wat kwaliteit. Gezien de lastige loting is het echter nog maar de vraag of Australië daadwerkelijk zal slagen in deze opzet.

Servië
Servië was in de voorbereiding op het WK één van de grotere verrassingen, aangezien vrijwel niemand had verwacht dat ze Frankrijk en Roemenië zouden voorblijven. Gezien de kwaliteit van de selectie is dit echter niet eens zo’n grote verrassing. Met Ivanovic (Chelsea), Vidic (Manchester United), Kolarov (Lazio Roma), Stankovic (Inter), Kuzmanovic (VFB Stuttgart) en Zigic (Valencia) hebben ze toch enkele spelers bij Europese topclubs spelen. Daarnaast zijn Serviërs gezegend met een nationalisme dat verder reikt dan bij de meeste landen. Het zal ervoor kunnen zorgen dat ze net een stapje verder gaan dan andere landen, hoewel het ze met enorm harde tackles ook de kop zou kunnen kosten. In de voorbereiding gaat het voorlopig niet al te best met Servië. Er werd met 1-0 verloren van Nieuw Zeeland, 0-0 gespeeld tegen Polen en met 4-3 gewonnen van Kameroen.

Ghana
Hoewel Ghana toch wel een geaccepteerd voetballand is, is dit pas de tweede keer dat ze deelnemen aan een WK. De vorige keer, in 2006, was het direct raak en ze wisten direct de volgende ronde te bereiken. Dit met zeges op Tsjechië en de VS en een nederlaag tegen Italië. Ghana heeft dus al ervaring met het doorstaan van lastige poules op een WK. Wat ook in het voordeel van Ghana spreekt is dat ze als enige Afrikaanse land twee rondes voor het einde waren gekwalificeerd. In januari wist men ook nog eens de finale van de Afrika Cup te bereiken, waarin men jammerlijk ten onder ging tegen Egypte (0-1). In de voorbereiding verloor men weliswaar ruim van Ghana (1-4), maar men wist wel met 1-0 van Letland te winnen. Door een doelpunt van (jawel!) Quincy Owusu-Abeyie.

Pim Verbeek geeft leiding aan Australië

Pim Verbeek geeft leiding aan Australië

Voorspelling:
1. Duitsland
2. Servië
3. Ghana
4. Australië

Dit is misschien wel de poule die het lastigste is om te voorspellen, aangezien niemand weet hoe het toegetakelde Duitsland gaat presteren, Servië als zelfstandig land nooit succesvol is geweest op een groot toernooi (ook niet in combinatie met Montenegro), Ghana tegen Nederland niet erg sterk oogde en Australië een lastig te peilen elftal is. Toch kies ik voor het stroef startende, maar altijd sterke, Duitsland op één. Servië weet nipt Ghana af te troeven in de strijd om de tweede plaats en Australië eindigt vlak daarachter op een vierde plaats.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter