Duitsland is de weg alweer kwijt

Het kan soms verkeren in Duitsland. De ene dag is het nationale team nog de topfavoriet om wereldkampioen te worden, dankzij een 4-0 zege op Australië en een paar dagen later zijn ze alweer de schlemiel na een 1-0 nederlaag tegen Servië. De Duitse pers, en dan met name de toonaangevende krant Bild Zeitung, gaat zonder moeite mee in dit opportunisme. De titel alleen al zegt genoeg: “Shit, verdomme. Het wordt nog gevaarlijk.” Duitsland lijkt na één nederlaag de weg alweer kwijt.

Duitsland is zwaar geschrokken van de nederlaag

Duitsland is zwaar geschrokken van de nederlaag

Bild loopt vervolgens echter al heerlijk op de zaken vooruit, door te stellen dat ze midweeks sowieso gaan winnen van Gduitsland2hana en de achtste finale bereiken. De scheidsrechter krijgt vervolgens de schuld van de rode kaart van Miroslav Klose. Pas als dat gedeelte voltooid is, gaat men in op de wedstrijd. Ze spreken van een sterk Duitsland, dat door een extreem verdedigend Servië van het goede spel werd afgehouden. Een heersend Duitsland werd volgens onze vrienden van de Bild in de tweede helft vooral genekt door Podolski, die enkele goede kansen niet wist te benutten en voor het eerst sinds 1974 een Duitse strafschop miste op een WK. De krant eindigt het heerlijk chauvinistische stukje met de opmerking dat men in Duitsland toch wel erg bang is voor het Ghana van Kevin Prince Boateng, die Ballack voor dit WK uitschakelde met een grove overtreding. Duitse frustratie, ik smul ervan.

Veel mooier nog was het daaropvolgende artikel over Löw, die ze in Duitsland echt nog nooit zo boos zagen. Hierin wordt bovenaan het artikel een fotoreportage weergegeven, die zeker de moeite waard is. De woedende Löw, met achter hem de moedeloze reserves en assistenten, die geen vin verroeren. In het artikel zelf wordt ondertussen een actie van de bondscoach, die een volle bidon uit frustratie op de groot smeet, uitgemolken tot een artikel. De aangeslagen bondscoach was zelfs zo van slag dat hij tijdens de persconferentie Servië maar even verwarde met Bosnië en Kroatië.

“Klose had zich niet zo moeten laten gaan op de helft van Bosnië”, meldde hij over de rode kaart van Klose, waarna hij ook over de kansenverhouding niet helemaal juist zat. “Ik heb het gevoel dat de Kroaten ook nog een paar kansen hebben gehad.” De uitlatingen komen precies op het moment dat in Duitsland veel kritiek was op Bosnië vanwege het gebrek aan feitenkennis. De Bosnische TV meldde namelijk dat de overleden doelman Enke slechts geblesseerd was.

duitsland3Het zegt veel over de fragiele staat van de Duitse ploeg op dit moment. Als het goed gaat kunnen de jonge jongens fantastisch goed voetballen en zijn ze aanvallend niet te stuiten, maar als het minder gaat is er niemand die leiding kan geven aan het geheel. Als dan ook nog eens de coach vergissingen maakt over de naam van het land waar hij tegen heeft gespeeld en langs het veld zijn beheersing verliest, wordt de situatie rond Duitsland wel erg kritiek. Zeker gezien het feit dat ze nog aan moeten treden tegen het sterke Ghana. Het zal een pittige opgave worden voor de ploeg van Low en mocht het ze onverhoopt niet lukken zich te plaatsen voor de volgende ronde, dan zullen we met alle plezier zingen. Schade Deutschland…

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter