Dubieuze praktijken bij Leicester City

Vandaag werden de mooiste sprookjes waarheid voor Leicester City. Een Thaise zakenman, genaamd Aiyawatt Raksriaksorn, heeft de club namelijk overgenomen en is bereid vele miljoenen te steken in nieuwe aankopen. Samen met de huidige voorzitter Milan Mandaric zal hij de club naar grote successen gaan leiden. Eerst in de Championship en het liefst het seizoen erna al in de Premier League. Grote investeringen zijn daarbij geen enkele probleem. Toch is het slechts de vraag of de fans van Leicester City wel zo blij moeten zijn met dit nieuwe management, aangezien er vele haken en ogen zitten aan deze deal.

Voorzitter Mandaric op de tribune van Leicester

Voorzitter Mandaric op de tribune van Leicester

Wat meteen opvalt aan deze deal, is dat de nieuwe eigenaar afkomstig is uit Thailand. Toevalligerwijs is juist dat land de huidige marktleider in voetbalomkoping. De hoofdsponsor van deze competitie is de King Power Group, die ook achter deze overname zit. Je hoeft dan ook geen waarzegger te zijn om te voorspellen dat er dit seizoen een keer een wedstrijd van Leicester gefixt gaan worden.

Koning van belastingvrij shoppen

De King Power Group, van de nieuwe eigenaar, is ook meteen de nieuwe hoofdsponsor van Leicester City. Veel nut gaat dit echter niet hebben voor ze. De King Power Group is namelijk gespecialiseerd in belastingvrij shoppen in Azië en heeft op dat gebied een monopoliepositie op het vliegveld van Bangkok. De winkels zijn zelfs zo populair dat de overheden vreesden dat een aanslag rond één van de winkels een ramp zal betekenen, gezien de enorme drukte. Sponsoring in Europa gaat het Aziatische bedrijf dus waarschijnlijk niets opleveren. De waarschijnlijke reden voor de sponsoring is de mogelijkheid geldstromen te laten lopen tussen Thailand en Engeland. Wat dat betreft is het ook logisch dat de King Power Group grootaandeelhouder is geworden, aangezien transacties dan helemaal makkelijk zullen gaan. Zeker gezien het feit dat het bedrijf goede contacten heeft met de Thaise regering en amper belasting afdraagt.

In dat licht is het opmerkelijk dat de huidige voorzitter Milan Mandaric aan mag blijven als voorzitter. Toch is ook deze man alles behalve brandschoon. Vooral in de periode dat hij actief was bij Portsmouth (1998-2006), was hij betrokken bij enkele dubieuze transacties. Zo werd hij eind 2009 aangeklaagd wegens het ontduiken van belasting. Het zou gaan om een bedrag rond de drie ton, dat via Monaco witgewassen zou zijn. Hij verdiende vooral veel geld aan de hand- en tekengelden bij transfers, die hij vaak belastingvrij wegsluisde. Ook zijn toenmalige trainer Harry Redknapp verdiende flink mee aan deze transfers. De Engelse belastingdienst heeft Mandaric flink achter de broek gezeten, maar heeft hem vooralsnog niet te pakken gekregen. Sinds 2006 is hij in dienst bij Leicester City, nadat hij Portsmouth voor een aanzienlijk bedrag van de hand had gedaan. Dat hij nu gaat samenwerken met iemand die gespecialiseerd in belastingvrij aankopen, is gezien zijn geschiedenis opmerkelijk te noemen.

Pini Zahavi

Pini Zahavi

De dubieuze deal werd beklonken door Mandaric’ zaakwaarnemer Pini Zahavi. De Israëliër is op zijn beurt weer de meest dubieuze zaakwaarnemer in voetballand. Op papier heeft hij slechts weinig mensen in dienst, maar in de praktijk is hij bij vrijwel iedere grote transfer betrokken. Zeker als er enige twijfel is rond deze transfer. Ook hij is vooral succesvol met de hand- en tekengelden. Zo heeft hij recent dertig procent van de transfersom van Ramires naar Chelsea ontvangen en was hij eerder betrokken bij de controversiële transfers van Mascherano en Tevez naar West Ham United. In de zomer van 2007 bracht de Engelse voetbalbond een rapport uit, waarin Zahavi ernstig onder vuur kwam te liggen. Mede door gebrekkige medewerking van Zahavi kon er uiteindelijk niets hard gemaakt worden, waardoor hij nog steeds zeer actief is in de voetbalwereld.

De trainer van dit zooitje ongeregeld wordt de Portugees Paulo Sousa. De Portugees was eerder onder andere in dienst bij het Queens Park Rangers van Flavio Briatore, die eerder was verbannen uit de Formule 1 vanwege het fixen van een race. Een paar maanden na zijn aanstelling bij Queens Park Rangers werd hij alweer ontslagen, nadat hij kritiek had op de leiding. Na een succesvol jaar is hij nu aangesteld bij Leicester City, waar hij opnieuw samen gaat werken met controversiële voorzitters.

Paulo Sousa moet Leicester naar de Premier League leiden

Paulo Sousa moet Leicester naar de Premier League leiden

Al met al kunnen we wel concluderen dat het een zeer roerig jaar gaat worden bij Leicester City. Het kan namelijk onmogelijk rustig blijven bij een club die omringd wordt door mensen die stuk voor stuk betrokken zijn geweest bij belastingontduiking, dubieuze transfers, omkoping en het fixen van wedstrijden. Het zou dan ook verstandig zijn om Leicester City dit seizoen goed in de gaten te houden, aangezien de nationale en internationale voetbalbonden zoals altijd liggen te slapen bij dit soort overnames. Dat is nog het ergste voor de fans van Leicester City, die nu nog denken dat hun club de voetbalhemel gaat bestormen, maar er pas later achter gaan komen dat hun club is overgenomen door de voetbalmaffia.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter