Drogba is niet meer de spits van weleer

De transfer van Didier Drogba naar Galatasaray staat op losse schroeven nu zijn club Shenhua Shanghai een poging doet een transfer te blokkeren. De Turkse topclub is bereid een vermogen te betalen voor de Ivoriaan. Naar verluidt krijgt Drogba vier miljoen tekengeld, twee miljoen voor de rest van het seizoen en vijftienduizend euro per wedstrijd. Het seizoen daarop gaat de spits nog eens vier miljoen euro verdienen.

Drogba in zijn Chelsea-periode: toen hij nog wereldtop was

Dat aanbod verbaast me. Al op de eerste dag van de Afrika Cup kreeg ik signalen door dat Drogba niet meer zo goed was als in zijn Chelsea-tijd. Geen enkele supporter noemde Ivoorkust als titelfavoriet, terwijl landen als Ghana en Nigeria te pas en te onpas werden genoemd. “Heb je Drogba zien spelen sinds hij in China speelt?” Vroeg een supporter me. “Hij kan helemaal niets meer”, stelde hij.

Ik geloofde er vrij weinig van. Zelf had ik Drogba een halfjaar geleden nog zien spelen in de finale van de Champions League en daar was hij indrukwekkend. In zo’n kort tijdsbestek kon er niet zoveel veranderd zijn. In Rustenburg mocht ik zelf van de tribune aanschouwen hoe Drogba het met Ivoorkust opnam tegen Togo. Drogba werd met grof geschut aangepakt. Verdedigende middenvelder Vincent Bossou werd in de mandekking op de spits gezet en achter hem dekten nog twee man de zone af.

Het was een intrigerend gevecht. Bossou volgde Drogba over het hele veld en af en toe deed de spits moeite om uit de dekking te komen. Hij slenterde van links naar rechts, maar wist zich zelden aanspeelbaar te maken. Ik had nog de spits van Chelsea in mijn hoofd en wachtte op dat ene moment dat het jachtluipaard in Drogba zou ontwaken en de bal ineens achter de doelman zou liggen.Het gebeurde niet. Een kwartier voor tijd werd hij gewisseld, nadat hij alleen maar over het veld had gewandeld.

“Drogba is een geweldige collega en vriend”, vertelde Togo-spits Emmanuel Adebayor na afloop. “Vandaag is het ons gelukkig goed gelukt om hem af te stoppen, maar dat lukte helaas niet met het team om hem heen.” Het grote gevaar Drogba was niet zo gevaarlijk gebleken. Voor de Ivoriaan was het een pijnlijk moment dat de bondscoach van Togo in de rust de vaste mandekker van Drogba afhaalde. Blijkbaar was hij in een helft tot de conclusie gekomen dat hij van Drogba niets meer te vrezen had. Hij kende ook de spits van Chelsea, maar die stond in Rustenburg niet op het veld.

Pas na zijn wissel was de grootheid van Drogba voor het eerst te zien. Op de bank promoveerde hij zichzelf tot een soort assistent-bondscoach. Hij was voortdurend coachend aanwezig en toen de winnende treffer viel, stond hij als eerste bij het feestgedruis. De manier waarop zijn ploeggenoten met hem omgaan laat zien wat voor grote voetballer hij was.

Was, ja. Deze Afrika Cup toont namelijk aan dat Drogba fysiek niet meer op het niveau is waarop hij een halfjaar geleden was. Voor een spits die het van zijn fysieke kracht moet hebben, is dat de doodsteek. In de tweede wedstrijd werd de topscorer aller tijden en aanvoerder van Ivoorkust dan ook op de bank gezet. Pas toen de wedstrijd al bijna beslist was, mocht hij tegen Tunesië invallen. Tegen Algerije mocht hij weer eens negentig minuten maken: Ivoorkust was toch al geplaatst. Drogba was de hele wedstrijd onzichtbaar, maar kopte toch nog knap een bal binnen.

In niets zag ik echter een spits waarvoor je zoveel geld zou willen betalen. Drogba is een fenomeen, maar wel een fenomeen dat op zijn retour is. Zelfs in Ivoorkust, waar hij op handen wordt gedragen, is hij niet meer zeker van zijn plaats. Drogba is niet meer de spits van weleer, dat weet iedereen die hem het afgelopen halfjaar heeft zien spelen. Een vermogen voor hem uittrekken getuigt dus niet bepaald van een sterkte handelsgeest. Misschien is het maar goed voor Galatasaray dat de Chinezen nu de deal willen blokkeren.

 

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter