Driemaal scheepsrecht voor Palermo?

US Citta di Palermo hoopt dit weekend voor het eerst in haar historie de Italiaanse beker te winnen. De club van Sicilië, gekenmerkt door de roze shirts, speelt dan haar derde Coppa-finale. De eerste twee finales gingen op opmerkelijke wijze verloren. Dit keer is de tegenstander Internazionale. Dit keer hopen ze op Sicilië dat het geluk eindelijk eens aan hun kant is. Is driemaal scheepsrecht?

buyticketsitaliancupfinalpalermovsintermilansundaymay292011olimpicodiromastadiumintervspalermofinalticketscoppaitaliamay292011

Foto van Italiansoccerseriea.com

De eerste twee optredens in de bekerfinale geven Palermo verschrikkelijke herinneringen. De Rosanero, die toen nog in de Serie B speelden, wisten in de jaren ’70 twee keer door te stoten naar de eindwedstrijd in het toernooi. Daarin kwamen ze allebei de keren op voorsprong. Twee keer was er ook de hoop dat ze na 90 minuten met de beker in de handen zouden staan. Twee keer ging het in de slotfase mis. De beker werd nog nooit door Palermo in de lucht gestoken.

In de finale van 1974 werden ze genaaid. Palermo stond voor en was met een man meer door een rode kaart, maar kreeg in de allerlaatste minuut van de wedstrijd een penalty tegen. Bologna-speler Bulgarelli werd volgens de scheidsrechter onregelmatig afgehouden. Diezelfde Bulgarelli, die na zijn voetbalcarrière technisch directeur bij Palermo werd, verklaarde later dat er van een fout absoluut geen sprake was. Met een gelijkspel moesten penalties de beslissing brengen. Ook daar had de dienstdoende arbiter, Gonella, een opmerkelijke rol. Aanvoerder Bulgarelli miste de eerste strafschop namens Bologna, maar scheidsrechter Gonella vond dat Palermo-keeper Girardi te vroeg van zijn lijn kwam. In tweede instantie miste Bulgarelli niet. Uiteindelijk won Bologna met 4-3 in de shootout.

De andere tragedie vond plaats in 1979. Wederom was Palermo als Serie B-club doorgestoten naar de finale, en wederom sloeg het noodlot toe. In Napels was Juventus de tegenstander. Spits Chimenti had Palermo op voorsprong gezet na een minuut spelen. Hij werd echter vakkundig de wedstrijd uitgeschopt door Juve-speler Morini . Prompt kwam de tegenstander los, en was het de individuele klasse van Marco Tardelli die de wedstrijd besliste. Zes minuten voor tijd zette hij voor op Brio die de 1-1 binnenschoot. In blessuretijd was het zijn voorzet  die via een speler bij Causo belandde. 1-2 voor Juventus. De harten van de Rosanero werden opnieuw gebroken.

Driemaal is scheepsrecht, zo luidt het spreekwoord. Zal het dan nu eindelijk raak zijn voor de sympathieke club uit Zuid-Italië?

Wat denken jullie van de bekerfinale? Wordt het Internazionale of Palermo?

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino