Domme clubs scouten miskopen op WK

Na elk Europees of Wereldkampioenschap gaan de sterren van het toernooi voor grote bedragen over de toonbank. En zelden weten die spelers in de daaropvolgende seizoenen hun belofte waar te maken. Vlak na afloop van het WK een speler kopen die “hot” is, is het domste dat een club kan doen. Toch zal het ook deze zomer weer gebeuren.

roman-pavlyuchenko-0011

EK-miskoop Roman Pavlyuchenko

Spelers die uitblinken na een kampioenschap worden namelijk veel te hoge waardes toegedicht. Een goed toernooi drijft de spelerswaarde ten onrechte ver omhoog, waardoor clubs meer betalen dan nodig. Een club die slim is zorgt er voor dat hij zijn selectie voorafgaand aan het WK al rond heeft of in een vijver vist van spelers die níet meedoen aan het WK.

Een club die pas begint met scouten tijdens een kampioenschap is überhaupt niet goed bezig. In een gedegen scoutingstraject wordt een speler al langere tijd gevolgd en niet beoordeeld op een paar goede prestaties op één toernooi.

Op een wereldkampioenschap zijn de omstandigheden anders dan in clubverband. Een speler die bij zijn club niet uit de verf komt kan geluk hebben dat hij bij zijn land juist beter presteert omdat hij een bepaalde rol krijgt toebedeeld. Omdat de omstandigheden moeilijk te vergelijken zijn, is het onverstandig om de prestaties bij een club te verwaarlozen in het oordeel.

Mijn voorspelling is dat er toch weer en paar clubs intuinen. Na het WK zullen een aantal “nieuwe sterren” aangewezen worden die voorheen relatief onbekend en goedkoop waren. Ze zullen voor miljoenen verkocht worden en vervolgens hun geld niet waard blijken. Let maar op!

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas