Domme Belgen jagen Advocaat weg

Dick Advocaat is nog maar net in dienst van de Belgische voetbalbond, maar een paar domme Belgen zijn nu al bezig de bondscoach weg te jagen. Advocaat is het gesprek van de dag, aanleiding is dat Advocaat naast zijn bondscoachschap een tijdelijke baan bij AZ heeft geaccepteerd.

da

Advocaat kijkt erg blij bij zijn presentatie als bondscoach

De meest kritische toon kwam van Herman Wijnants ( lid van het Uitvoerend Comité dat over de bondscoach oordeelt): ‘Ik werk al dertig jaar met Nederlanders, als je ze een hand geeft, pakken ze je arm.’ Wijnants discrimineert er vrolijk op los en noemt Nederlanders graaierig en hebberig.

Advocaat reageerde nuchter: ‘Ik lig er niet wakker van, maar misschien moeten sommige mensen wel wakker liggen van wat ze over Nederlanders zeggen. Wat hij over Nederlanders roept kan gewoon niet. Zo praat je niet over een heel volk. Je mag toch niet iedereen over één kam scheren’. Niet voor niets noemde de bondsvoorzitter de uitspraken van Wijnants ‘‘ongepast’’.

Ook de (sinds kort voormalige) nationale doelman, Stijn Stijnen, sprak zich uit en pleit er voor dat Advocaat opstapt: ‘Advocaat toont geen respect voor België en dan kan je beter opstappen. Advocaat beschouwt de nationale ploeg als een klusje. Je kan niet tegelijk zeggen dat je de Rode Duivels naar een hoger niveau wilt tillen en dan het werk aan je assistenten overlaten’.

ss

Stijn Stijnen stelde zich sinds de komst van Advocaat niet meer beschikbaar voor de nationale ploeg

Advocaat heeft er weinig zin meer in als het zo doorgaat. ‘Als je me echt niet wil verliezen moet je vooral zo verder doen.’ en gelijk heeft hij. Advocaat is een topcoach die bij menig grote club aan de slag had kunnen gaan, niet in de laatste plaats voor langere termijn bij AZ. Hij bracht al direct na zijn aanstelling de discipline, duidelijk en leiderschap die de Belgische ploeg zo mistte.

De Belgische bond mag zijn in de handjes knijpen met zo’n bondscoach, die een ploeg onder zijn niveau onder zijn hoede heeft willen nemen. Als je ook nog eens bedenkt dat Advocaat in zijn contract had laten opnemen dat hij eventueel een baan als clubtrainer met zijn bondscoachschap zou mogen combineren, is het beklag van de Belgen helemaal misplaatst. Bovendien kreeg hij gewoon toestemming van het Uitvoerend Comité.

rode-duivels

Verder zijn de praktische bezwaren overdreven. België heeft zich niet eens gekwalificeerd voor het komende Wereldkampioenschap. Tot die tijd is er dus relatief weinig te doen voor de dienstdoend bondscoach. De bond spaart wel geld uit, want AZ betaalt een bijdrage in de periode dat Advocaat een dubbele baan heeft.

Wat – een deel van – de Belgen waarschijnlijk het meeste pijn doet is dat Advocaat de indruk wekt niet volledig met zijn hoofd bij de nationale ploeg te zijn. Dat verklaart ook de emotionele, discriminerende reacties. Volgens Advocaat hoeft België niet zich geen zorgen te maken: ‘Ik zal niet minder doen dan wat ik deed.’

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas