Dodelijker dan Escobar

Hij is een van de spelers waar ik al een tijdje een zwak voor heb. Gezegend met een kanonskogel in de poten waar kapitein Barbossa nog jaloers op zou zijn. Mijn herinneringen gaan terug naar het wereldkampioenschap onder twintig jaar van 2005, de wedstrijd Colombia tegen Syrië.

guaro5
Wanneer deze gestalte achter de bal komt bij een vrije trap, lijkt het publiek in Tilburg niet te beseffen wat er te wachten staat. De aanloop is kort, de bal wordt vol met de wreef geraakt. Nog geen tel later is de muur van de tegenstander doorbroken, een Syriër blijft gewond op de grond liggen. Toeschouwers slaken een kreet van vermaak.

De tweede keer dat hij klaar staat, wordt hij voor het eerst mondjesmaat aangemoedigd. Wederom is het prijs, op eenzelfde manier als de voorgaande keer. Zo gaat het ook een derde en vierde keer, maar bij deze laatste vrije trap raakt hij de speler in de gevoelige zone. Zo’n schot waarbij je als man zelf voelt dat het pijn doet.

Een score van vier op vier voor de jongeman uit het land van de cocabladeren, waar spelers vermoord worden bij een eigen doelpunt op het WK. Nog belangrijker, een gewekte interesse die verder gaat dan bekendheid in eigen land. Hierdoor vertrok hij via Boca Juniors naar Saint-Étienne.

Afgelopen zomer zag ik in hem een welkome versterking voor het kwakkelende Feyenoord, mijn geliefde binnenlandse club. Spelend bij Saint-Étienne zou hij toch redelijk betaalbaar moeten zijn, in ieder geval goedkoper dan een El Ahmadi. Een dag later was hij naar FC Porto voor twee miljoen euro.

PORTUGAL SOCCER

Misschien is deze speler wel het beste te omschrijven als een type Jean-Paul van Gastel. Die was ook klein van stuk, maar gezegend met een aardige portie techniek en een goed gevoel voor positiespel. Bovendien heeft hij net als de Brabander een geweldige knal in de poten. Een verwoestende uithaal, die hopelijk nog veel vaker te zien is. Het is me er eentje, die Freddy Guarín.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino