Dit is wat België Wilmots kwalijk kan nemen

De woorden van Thibaut Courtois na afloop van de wedstrijd tegen Wales waren vernietigend: “We speelden met dezelfde tactiek als tegen Italië en weer ging hetzelfde fout. Ik ben heel teleurgesteld.” Kevin De Bruyne deed er nog een schep bovenop: “Uiteindelijk is het de coach die de beslissingen neemt en die beslist hoe we spelen.” De opmerkingen van Courtois en De Bruyne waren publiekelijke muiterij zoals je niet vaak meer ziet in het topvoetbal. Maar hun kritiek aan bondscoach Marc Wilmots is niet onterecht: het is zijn verantwoordelijkheid het Belgische elftal tactisch goed neer te zetten. En juist daar ging er een hoop mis bij België.

Open huis

Een groot probleem was het gebrek aan compactheid wanneer België de bal niet had. Compact spelen betekent dat je de ruimtes klein maakt, zodat spelers van de tegenstander sneller moeten handelen om door de linies te breken. Het is immers lastiger om de juiste keuzes te maken als je weinig ruimte hebt. De ruimtes klein houden, hoeft niet te betekenen dat je je massaal ingraaft op eigen helft. De teams van Roger Schmidt zijn bijvoorbeeld meesters in het klein maken van de ruimtes, maar dat doen ze juist door massaal druk te zetten naar voren.

Het Belgische elftal liet steeds zeeën met ruimtes voor spelers van de tegenstanders. Dat wordt duidelijk als we de tweede goal van Wales terugkijken. Witsel, een van de controlerende middenvelders, staat nog bij de middellijn, waar hij op een paar meter van de bal afwacht. De Bruyne en Nainggolan wachten rustig af rond de middencirkel. Ook achterin gaat er van alles mis: Lukaku en Denayer staan keurig op één lijn, maar dan gaan Alderweireld en Meunier plots achteruit lopen.

belgie

 

 

About Philip Schreurs

Philip (1999) is de jongste van de redactie, maar waarschijnlijk ook de meest getalenteerde. Hij specialiseert zich in de Eredivisie. Volg Philip op Twitter | Meer artikelen van Philip