Dit had Raúl nodig

Raúl González Blanco, het clubicoon van Real Madrid, staat voor het eerst in zijn carrière niet met de Koninklijke in de halve finale van de Champions League. Hij heeft dit seizoen het Duitse Schalke 04 op sleeptouw genomen in de bekertoernooien. Met resultaat, want ondanks het rampzalige presteren in de competitie, speelt Schalke nog om twee prijzen. De beker, die Raúl nog nooit won, en de Champions League. Één ding is zeker, dit had hij nodig.

Foto van Flickr - sunpo_life

Foto van Flickr - sunpo_life

Komende week staat de halve finale van de Champions League tegen Manchester United op het programma. In gesprek met ‘The Guardian’ blikt hij terug op zijn carrière bij Real Madrid, waar hij enkel lof voor heeft. Maar, aan alles komt een eind. Zo ook aan zijn tijd bij Real Madrid. Hij had het nodig, aldus ‘El Capitán.

“De jaren bij Real Madrid waren prachtig, het is mijn club, en ik zal altijd van Real blijven houden. Madrid heeft mijn leven veranderd. Er kwam gewoon een moment om andere oorden op te zoeken. Het aanvoerderschap is een eer, maar een verandering van spijs was gewenst. Ik heb dat hier (bij Schalke). Ik had kunnen blijven, maar het ging bij Real niet zoals ik wilde. Ik zou er niet van hebben genoten.”
Raúl wilde meer speeltijd, zocht naar de zekerheid van een basisplaats. Hij wist zeker dat hij dan nog van waarde zou kunnen zijn, op elk niveau. Dat bewijst hij dit seizoen in Duitsland, waar fans met hem weglopen.
Verandering van spijs doet eten, zeggen ze wel eens. Dat is in het geval van Raúl zeker waar. Bij Real Madrid kwam de veteraan in een gespreid bedje terecht. Raúl had als kind van de club veel privileges. Hij hoefde minder (en minder hard) te trainen, zocht op eigen verzoek contact met de media en had een vinger in de pap bij het aankoopbeleid. Die invloed heeft hij in Duitsland absoluut niet. Toch slaagt hij ook bij Schalke.

De reden daarvoor is vrij simpel. Raúl is altijd op en top professional gebleven. Iemand die weet wat hij wel en niet kan maken, zolang er maar iemand is die hem aan kan sturen. Bij Real was hij de laatste seizoenen wat lui geworden, mede door zijn eigen geschapen legende. In Duitsland moest Raúl echter gelijk flink aan de bak. Onder het toeziend oog van meesterbeul Felix Magath werkte de Spanjaard zich een slag in de rondte om weer honderd procent fit te worden. Dat lukte, en de resultaten volgden.

De eeuwige nummer zeven is nu gelukkig in Duitsland. “We spelen goed. We moeten Farfan proberen te behouden, die is snel en heeft zeer veel kwaliteit. Mede-Spanjaard Jurado ontwikkelt zich steeds beter en doelman Neuer is heel, heel goed. Hij kan alles. Ik vind hem wellicht nog completer dan Casillas, en dat met pas 25 jaar,” aldus Raúl.

Met zijn huidige club droomt hij ervan om de Champions League te winnen. Het liefst in een finale tegen Real Madrid. “Dat wordt heel emotioneel voor mij. Maar eerst moeten we Manchester United verslaan.”

De 33-jarige Raúl is nog altijd hongerig. Dat laat hij dit seizoen zien. Volgens hem, begint het met de mentale gesteldheid van de speler. “Wat telt is niet je leeftijd, maar je mentaliteit. Je moet mentaal voorbereid zijn om te lijden. Dan kun je tot je veertigste door.”

Wie weet doet Raúl dat ook wel. Tot dan geniet hij van zijn carrière, en jaagt hij op de kers op zijn imposante taart; een finale tegen Real Madrid. Schalke is als een warm bad voor hem. Het heeft Raúl weer focus gegeven, de focus die nodig is om op topniveau te blijven acteren. Dit had hij nodig.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino