Dinamo Zagreb wederom in opspraak

Zeg Dinamo Zagreb en menig Ajacied begint te grommen. De Kroatische topclub was volgens hen vorig jaar medeplichtig aan een bijzonder staaltje ‘matchfixing’, waardoor Ajax uit de Champions League werd gekegeld. Nu zijn ze wederom in opspraak, door een wel heel verdacht wedstrijdverloop in de return van de Champions League tegen Ludogorets. In de 98e minuut scoorde Dinamo de winnende treffer, en toevallig was het de zo gehate knipoog-Kroaat Domagoj Vida die het vonnis voltrok. De Bulgaarse opponent voelt zich terecht bestolen. Zal de UEFA hier ook concluderen dat er niet gesjoemeld is?

Het Lyon-debacle

Eerst een terugblik naar vorig jaar. Met nog één wedstrijd te gaan in de groepsronde, was het Franse Lyon zo goed als uitgeschakeld. Ze moesten maarliefst zeven doelpunten goedmaken op het doelsaldo van de Amsterdammers, die van de B-ploeg van Real Madrid konden winnen.

In Amsterdam werden twee zuivere doelpunten ten onrechte afgekeurd, waardoor Real op een comfortabele 0-2 voorsprong stond. Zo’n 2500 kilometer verderop in Zagreb kwam Dinamo met tien spelers op voorsprong na een snelle rode kaart, maar Lyon deed vlak voor rust wat terug. Daar was het 1-1 bij de rust. Na de rust ontplofte het duel, en volgden er maarliefst zes doelpunten in een halfuur. Ajax was uitgeschakeld en mentaal gebroken. Lyon ging door, en Dinamo vond dat wel prima. De beelden van de knipogende verdediger Vida gingen de hele wereld over.

Het debacle zorgde voor grote consternatie bij voetbalfans, hetgeen ervoor zorgde dat het geheel door de UEFA onderzocht werd. Uiteindelijk werd er niets gevonden dat confronterend of belastend genoeg was om dit op te tekenen als matchfixing.

Nieuwe discussie

Terug naar gisteravond. Nadat het eerdere duel van Dinamo in het Bulgaarse Razgrad met heel veel geluk in de laatste minuut in 1-1 was geëindigd, moest de club koste wat kost winnen om het vege lijf te redden. Die opgave werd bemoeilijkt door een vroege achterstand. Dinamo toonde echter veerkracht, en wist de stand gelijk te trekken. Daarna scoorde tegenstander Ludogorets wederom, vermoedelijk door een controle met de arm. Hierdoor werden de intenties van Dinamo ernstig in de war gegooid.

De ruststand bedroeg 1-2, en terwijl de teams naar de kleedkamer liepen, werd er door diverse spelers en leden van de technische staf van Dinamo verhaal gehaald bij de dienstdoende scheidsrechter, de Duitser Felix Zwayer.

Link met ‘gokkoning’ Sapina

Zwayer is één van de scheidsrechters die met zijn uitspraken in 2005 het grote gokschandaal in Duitsland rondom leidsman Robert Hoyzer aan het rollen bracht. Een gokschandaal dat opgezet werd door de Kroatische Ante Sapina en zijn twee broers. De Kroaten zijn nationalisten. Ante Sapina speelde zelf in zijn jeugd en semi-profcarrière vele jaren voor Croatia Berlin. De link met het nationalistische voorkomen van Dinamo Zagreb van de vrijheidsstrijder en politicus Franjo Tudman is niet moeilijk te leggen.
De broers zijn hartstochtelijke fans van de club, en waren al eerder betrokken bij verdachte wedstrijden van Dinamo. Declan Hill, de schrijver en vooraanstaand expert op het gebied van matchfixing, weet van de macht van Sapina.

Hoyzer heeft op zijn beurt altijd gezegd dat hij niet de enige was die wedstrijden beïnvloedde. Het schone geweten van (indertijd) Hertha-clubgenoot Zwayer is dus op zijn zachtst gezegd twijfelachtig.

Daarnaast gebeurt het wel vaker in meer corrupte voetballanden dat de arbiter vervolgens in de theepauze onverwacht bezoek krijgt vanuit de skyboxen. Om de boel een beetje te provoceren, en om ervoor te zorgen dat het juiste team wint. Niet dat het hier het geval was, maar het kan voorgevallen zijn. Zeker gezien de gebeurtenissen in de tweede helft.

Vervolg

Doelpuntenmaker Marcelinho van Ludogorets werd in de zestien meter gehaakt door een Dinamo-verdediger, maar hij kreeg tot zijn grote verbazing zijn tweede gele kaart, en moest dus inrukken. Gelijk daarna scoorde Dinamo de 2-2. Er was echter nog een goal nodig. Maar, wat Dinamo ook probeerde, de muur van Ludogorets-spelers week niet. Zelfs niet door een elleboogstoot van Dinamo-speler Samir, die zijn tegenstander Dyanov een gebroken jukbeen bezorgde. Hij kreeg slechts geel.

Zwayer gaf aan dat er vijf minuten blessuretijd gespeeld moesten worden. Het werden er, tot de verbazing van de bezoekers, acht. Dat terwijl er geen grote incidenten zijn gebeurd in de bijgetrokken tijd.

Uiteindelijk sloeg het noodlot toe voor de bezoekers, en kreeg Dinamo haar zijn. In de 98e minuut zorgde die vermaledijde Vida voor de beslissende 3-2. Meteen daarna werd er afgefloten. In de consternatie die volgde, kreeg nog een Ludogorets-speler rood.

Reacties

De Bulgaarse opponent kookte van woede. In bewoordingen op haar clubwebsite laten zij er geen misverstand over bestaan dat ze geflikt zijn. De UEFA heeft een officiële klacht ontvangen over de scheidsrechter, alsmede over de racistische spreekkoren aan het adres van diverse gekleurde spelers van Ludogorets, waaronder doelpuntenmaker Marcelinho. Het zijn eenzelfde spreekkoren die Ajax te verduren kreeg in Zagreb.

Bij Dinamo zijn ze zich van geen kwaad bewust. Ze praten daar over een prachtige overwinning, over vechtlust, passie en een geweldig team. Hun trainer, Ante Cacic, heeft het over ‘gekke’ wedstrijden, en een groot blauw Dinamo-hart bij de spelers. Volgens hem waren het de belangrijkste wedstrijden van de laatste tien jaar.

UEFA

Het merkwaardige spelverloop, alsmede de opmerkelijke hoofdrolspelers, doen verdacht aan. Temeer omdat de dienstdoende scheidsrechter al eerder (indirect) betrokken is bij een schandaal. Maar de UEFA, die wel vaker doof is voor dit soort incidenten, kan de klachten van Ludogorets zomaar naast zich neerleggen, met als notie dat er geen echt bewijs is voor eventuele misstanden.

Dan komt Dinamo er opnieuw mee weg, en daar zullen voetbalfans, met name Ajacieden, nog een hartig woordje over te zeggen hebben. Zij weten hoe Ludogorets-fans zich moeten voelen. Bestolen.

Bekijk de goals en de rode kaart hieronder, en oordeel zelf.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino