Diepe buiging voor Sparta

De afgelopen jaren was het alles behalve leuk om supporter van Sparta te zijn. De Rotterdamse kasteelbewoners daalde in het begin van deze eeuw langzaam af naar de degradatiezone, om in 2002 uiteindelijk met Frank Rijkaard aan het roer te degraderen. Na drie jaar voetballen in de eerste divisie keerde Sparta weer terug naar het hoogste niveau, maar dat ging lang niet zonder slag of stoot. Er kwam een reeks beleidsbepalers langs en er waren wisselvallige resultaten. Toch ontstond er langzaam iets moois op het Kasteel.

Op het Kasteel heerst een bijzondere voetbalsfeer

Op het Kasteel heerst een bijzondere voetbalsfeer

In het beleid van Sparta wordt namelijk een logische rechte lijn getrokken. Er wordt gescout naar jonge spelers en de jeugdopleiding is weer belangrijk. Een lijn die is ingezet op het moment dat hoofd opleidingen Richard Grootscholten benoemd werd tot technisch manager in 2005. Sindsdien kwamen vele trainers en technische bewindvoerders langs, Wiljan Vloet, Gert Aandewiel, Adri van Tiggelen (interim), Danny Blind, Foeke Booy en sinds dit seizoen Frans Adelaar. De lijn was echter constant duidelijk bepaald door Grootscholten: eerst de eigen jeugd en anders goedkoop scouten.

Het leverde Sparta meteen enkele goede spelers op. Scoutingsproducten als: Steve Olfers, Jason Oost, Sepp de Roover, Ayodele Adeleye, Sani Kaita, Haris Medunjanin, Charles Dissels, Edouard Duplan, Nourdin Boukhari, Dwight Tiendalli, Rydell Poepon, Donovan Slijngard en Emmanuel Boakye bleken stuk voor stuk goede vondsten, terwijl uit de eigen jeugd spelers als: Rachid Bouaouzan, Marvin Emnes, Edwin van Bueren, Joshua John, Melvin Zaalman, Nathan Rutjes, Kevin Strootman, Erik Falkenburg en Nick Viergever doorbraken. Een groep spelers die zich met fris voetbal nestelde in de middenmoot.

Ook dit seizoen was er weer sprake van logische beleidsvoering bij Sparta. Dries Mertens werd weliswaar niet gehaald omdat Foeke Booy hem ‘te klein’ vond, en hem vervolgens wel naar FC Utrecht haalde. Harald Wapenaar, Jeffrey Vlug, Yuri Rose, Jerold Promes, Kim Jaggy en Kevin Rijsdijk mochten vertrekken en met Emmanuel Boakye, Tim Bakens, Donovan Slijngard werden logische vervangers binnengehaald, terwijl Darko Bodul en Romano Denneboom ook versterkingen lijken. Enkel over doelman Aleksander Seliga bestaan nog wat twijfels.

De Sparta-selectie viert feest

De Sparta-selectie viert feest

Het levert Sparta, onder de nieuwe trainer Frans Adelaar, meteen alweer resultaten op. Nadat het al drie seizoenen op rij stabiel meedraait in de middenmoot, is er dit seizoen geen reden om aan te nemen dat dit niet opnieuw zal lukken. In de competitie werden Willem II en RKC al verslagen, terwijl ook tegen Heracles Almelo en Ajax een punt werd meegepakt. Hierdoor komt Sparta vooralsnog terecht op de dertiende plaats, precies rond de doelstelling die Frans Adelaar voor het seizoen te horen kreeg. Een nieuwe doelstelling die weer past bij een club met een historie als Sparta. De club die tien jaren geleden op sterven na dood was, is, onder leiding van een groep mensen met een clubhart, weer een stabiele middenmoter geworden. Sparta leeft weer en daar mag best wel wat waardering voor komen!

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter