Didulica is de ideale reservedoelman

Ajax is op het moment naarstig op zoek naar een reservedoelman achter Kenneth Vermeer. Eerder moest ook FC Utrecht binnen korte tijd een nieuwe reservedoelman presenteren, omdat eerste doelman Vorm was vertrokken en de nieuwe eerste doelman met blessures kampte. Zij kwamen uit bij Rob van Dijk. Een prototype reservedoelman. Werkt hard, klaagt nooit, steunt de eerste doelman wanneer het kan en staat er wanneer het moet. Resevedoelmannen zijn schaars in hun soort.

Rob van Dijk is het prototype van een betrouwbare tweede doelman

Keepers worden vaak betiteld als eenlingen. Deel van het team, maar ook weer niet. Wanneer het erop aankomt staat hij in zijn eentje onder de lat en dartelt de rest van het elftal over het veld. Er zijn hele boeken volgeschreven over de doelman, de eenling. Hoofdvraag: Wat bezielt iemand om in dat doel te gaan staan? Veelgenoemd antwoord: Keepers zijn individuen met een grote onafhankelijkheid. Vrijgevochten. Als het erop aankomt zijn er maar twee opties; of je pakt de bal, of je pakt hem niet. In die strijd sta je uiteindelijk alleen.

Een reservedoelman heeft echter hele andere kwaliteiten nodig. Hij moet ook in staat zijn de ideale teamspeler te zijn. Brenger van gezelligheid en humor in de kleedkamer, op de trainingen positief aanwezig en vooral onverstoorbaar. In tegenstelling tot een prototype eerste doelman, die vooral behoefte heeft aan warmte en een oneindig vertrouwen van de trainer. De tweede doelman moet ook hard werken zonder oneindig vertrouwen, veel geduld kunnen opbrengen en wanneer hij er moet staan vooral niet nerveus worden.

Jarenlang was Fred Grim de ideale reservedoelman van Ajax. Hij was opgeleid bij de Amsterdammers en had vervolgens jarenlang bij Cambuur Leeuwarden onder de lat gestaan. Vijf jaar lang was hij de stabiele factor achter Edwin van der Sar. Met zijn berg ervaring uit Leeuwarden wist hij dat er niets anders opzat dan keihard te werken en de groep zoveel mogelijk te ondersteunen. Hij zag namelijk ook wel in dat Van der Sar meer talent had. In 2002 kwam zijn beloning voor vijf jaar hard werken. Als eerste doelman nam hij onder de Ajax-lat afscheid met de dubbel. De perfecte prof nam afscheid.

Sindsdien is er onrust onder de lat bij Ajax. Bogdan Lobont, Maarten Stekelenburg, Henk Timmer, Hans Vonk, Joey Didulica, Dennis Gentenaar en Kenneth Vermeer wisselden stuivertje onder de lat. Uiteindelijk werd Maarten Stekelenburg eerste keeper met daarachter Kenneth Vermeer, die er stond op het moment dat hij Ajax aan de landstitel moest helpen vorig seizoen. Nu Stekelenburg is vertrokken is er echter weer behoefte aan een nieuwe Fred Grim. Rust onder de lat en rust op de bank, dat is het ideale scenario.

Met Jeroen Verhoeven dacht Ajax al een type Fred Grim aangetrokken te hebben. Opleiding bij Ajax gehad, ervaring opgedaan in Volendam en nu de vaste tweede doelman. Het zou een ideaal scenario zijn, maar Verhoeven stelde vorig seizoen teleur op het moment dat een beroep op hem werd gedaan.

Dus start de zoektocht naar de ideale reservedoelman. Lang leek het Jasper Cillessen te worden. De doelman van NEC beschikt echter over niets wat een reservedoelman moet hebben. Hij komt vanuit het rustige Nijmegen ineens terecht in het altijd drukke Amsterdam, waar veel meer van hem geëist wordt. Hij is ook veel te jong om nu al reserve te staan, te ambitieus. Hij zou nooit zoals Fred Grim vijf jaar geduldig kunnen wachten op een kans onder de lat. Hij wil in Amsterdam eerste doelman worden, maar dat is Kenneth Vermeer al. Dat de transfer niet rondkwam is daarom alleen maar voordelig voor Ajax.

Overige kandidaten die veel genoemd worden zijn Dennis Gentenaar en Gabor Babos. Beiden kunnen terugvallen op een enorme ervaring in de Eredivisie. Toch hebben ze allebei ook een krasje op hun CV. Babos faalde onder de druk van De Kuip, wat niet ideaal is voor een reservedoelman, terwijl Gentenaar al drie jaar kampt met slepende blessures. Het maakt dat ook zij niet de ideale keuze zijn voor Ajax.

Voor Ajax is Joey Didulica de ideale man

De beste keuze loopt waarschijnlijk rond bij AZ in de persoon van Joey Didulica. De doelman heeft een verleden bij Ajax, heeft er geen problemen mee om tweede doelman te zijn en kan goed meedoen in het spelletje dat Ajax speelt. AZ zal waarschijnlijk niet te moeilijk doen over een vertrek, aangezien Didulica op het moment hun derde doelman is. In Alkmaar bewees hij de afgelopen jaren over de kwaliteiten van een tweede doelman te beschikken. Hij was geduldig, werkte keihard, lag goed in de groep en stond er al die keren dat het zo keihard nodig was.

Hierbij geef ik aan Frank de Boer het vrijblijvende advies snel naar Alkmaar te bellen en Joey Didulica binnen te halen. Hij is namelijk de ideale ervaren man tussen Jeroen Verhoeven en Kenneth Vermeer in. Dat bewijst hij al jarenlang en een terugkeer in Amsterdam zal de spreekwoordelijke cirkel rondmaken. ‘A match made in heaven’, zouden de Amerikanen zeggen.


Het hoogtepunt van Joey Didulica bij Ajax.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter