Dick, de enige echte opvolger van Louis

Nog voor we de uitslag van onze poll: “Wie moet Ronald Koeman opvolgen bij AZ?” konden analyseren, is het antwoord al gegeven. Het is niet AZ-assistent-manager Shota Arveladze (23% van de stemmen), ook niet ex-AZ-succescoach Co Adriaanse (25%) en zelfs niet topfavoriet Ron Jans (38%). Nee, het is de man die in de poll nul stemmen kreeg: Belgisch bondscoach Dick Advocaat.

advocaat

Advocaat flirtte al eerder met AZ

Ondanks dat het Belgische Sporza geen bron vermeldt, brengt het opvallend stellig het nieuws dat Dick Advocaat de opvolger is van de gisteren ontslagen Ronald Koeman. Advocaat maakt volgens Sporza het seizoen bij AZ af en combineert de baan met zijn bondscoachschap van de Belgische nationale ploeg.

Als de berichtgeving van Sporza juist is, heeft AZ het ontslag van Koeman goed voorbereid. Ronald Koeman zelf is zeer verbaasd over zijn ontslag: hij had het niet zien aankomen en voelde vertrouwen vanuit het AZ-bestuur. Dat getuigd dat van enige naïviteit, al kan je niet alle schuld in zijn schoenen schuiven.

Toen duidelijk werd dat AZ dit seizoen beduidend minder goed draaide, vroegen we de lezers van Catenaccio: “Wat is het grootste probleem van AZ?”. Drie antwoorden kregen veel stemmen: 1. Ronald Koeman (14 stemmen), 2. Het vetrek van Demy de Zeeuw (12) en 3. Selectie is sowieso niet sterk genoeg (12). Nu Ronald Koeman ontslagen is blijkt dat al deze redenen meespeelden (we stelden de vraag nog voor het DSB-debacle, maar opvallend genoeg is de ploeg sindsdien alleen maar beter gaan spelen).

van_gaal_5

Van Gaal heeft overwicht over iedereen

Het grote probleem onder Koeman, afgezien van de sportieve teleurstellingen, is dat de selectie onder zijn leiding mentale weerbaarheid en professionaliteit tekort kwam. Waar Louis van Gaal nog duidelijk de baas was, heeft Koeman blijkbaar onvoldoende overwicht. Aanvoerder Stijn Schaars verwoordt het als volgt: “Blijkbaar zijn we niet volwassen genoeg om onze eigen verantwoordelijkheid te dragen. We hebben een beul nodig.”

Voetbal International schrijft dat Koeman zich ergerde aan die geringe mentale weerbaarheid van zijn spelers, de akkefietjes met bijvoorbeeld Lens en El Hamdaoui. Zijn spelers haalden bovendien veel rode kaarten, met als meest recente voorbeeld die van Dembélé tegen Vitesse. Had Louis van Gaal dat niet veel minder? Zegt het gedrag van de spelers niet een hele hoop over wie er voor de groep staat?

Dat er twijfels zijn aan de spelersgroep is sowieso opvallend, want na het overtuigende kampioenschap van afgelopen seizoen waren vriend en vijand er over uit dat de club toch echt volwassen is geworden. Met een nagenoeg ongewijzigde selectie (De Zeeuw is de enige bepalende speler die vertrok) presteert AZ beduidend minder.

ronald-koemanjpg1

Ronald Koeman is verbaasd over zijn ontslag

Koeman is nooit de ideale man voor AZ geweest en zou dat ook niet worden. Ik schreef het al bij zijn aanstelling en ik vroeg tussentijds af hoe lang Scheringa hem nog zou laten zitten, niet wetende dat de ex-preses eerder zou vertrekken. Voor Koeman is het de zoveelste club waar hij wel een prijs pakte, maar niet zijn contract uitdiende. Bij AZ was Ronald Koeman niet meer dan een tussenpaus die een hoop rotzooi maakte, Advocaat mag nu orde scheppen.

AZ wilde snel een opvolger van Koeman en is in die missie geslaagd. Dick Advocaat flirtte al eerder met AZ.  Het leek een perfecte match, ware het niet dat hij al zijn woord gegeven had aan de Belgische bond. Koeman kreeg de baan bij AZ.

Ondanks dat ik Advocaat soms verdenk van clubhoppen, puur overstappen maken om zichzelf te verbeteren, is hij wel iemand die met structuur, discipline en duidelijkheid over een ploeg kan regeren. Net als Louis van Gaal en Co Adriaanse. Advocaat is de enige echte opvolger van Louis van Gaal.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas