Deze bergstaat wil het nieuwe Spanje zijn

Sinds 2008 hebben de winnaars van EK’s en WK’s eenzelfde profiel. Het zijn landen die verzorgd voetballen, wat zich uit in veel balbezit, een hoge passzuiverheid, nauwelijks lange ballen en relatief weinig voorzetten. Na één wedstrijd op dit EK blinken Duitsland en Spanje hier alweer in uit. Alleen er is nog een derde land dat consequent bovenaan staat in lijstjes met cijfers voor balbezit en passzuiverheid en onderaan als het gaat om lange ballen en voorzetten: Zwitserland. Een nadere analyse leert dat dit geen toeval is. De Bosnische bondscoach Vladimir Petkovic heeft namelijk een speelplan uitgedokterd waarvan deze cijfers het resultaat zijn.

Zwis1

Op het eerste oog is Zwitserland een doorsnee elftal. Spelers van absolute wereldklasse ontbreken en Petkovic laat zijn team aantreden in een 4-2-3-1, met enige afstand de meest gebruikte formatie op dit eindtoernooi. De hoge pressing van buurman Oostenrijk zien we bij Zwitserland ook niet terug. Eenmaal in balbezit ontstijgt Zwitserland wél de grijze middelmaat en laat het bijzondere dingen zien.

 

 

De balcontacten van de buitenspelers, Shaqiri en Mehmedi, tegen Albanië. Beiden waren zelden op de vleugel te vinden.

De balcontacten van de buitenspelers, Shaqiri en Mehmedi, tegen Albanië. Beiden waren zelden op de vleugel te vinden.

 

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter