Die Mannschaft zit zonder sluitpost

Terwijl we ons in Nederland vooral druk lopen te maken over de randzaken bij het Nederlands Elftal, zoals wie zijn de 22e en 23e man in onze selectie, hebben ze in Duitsland pas echte problemen. Na het uitvallen van eerste doelman Rene Adler heeft ‘Die Mannschaft’ namelijk geen doelman meer. In deze grote chaos gaan er inmiddels zelfs stemmen op om Jens Lehmann weer op te roepen. De 40-jarige doelman stopt zaterdag na het duel met Hoffenheim met voetbal en presenteert 18 mei een biografie over zijn voetballeven. Nu dreigt er echter een nieuw hoofdstuk bij te komen.

Butt en Lehmann zijn beiden kandidaat

Butt en Lehmann zijn beiden kandidaat

Lehmann is echter lang niet de enige kandidaat voor de positie van sluitpost. Twee plaatsen in de selectie lijken namelijk al zeker, die van Manuell Neuer en Tim Wiese. De keepers van Schalke 04 en Werder Bremen maken een aardig seizoen door en zaten sowieso al bij de selectie van ‘Der Mannschaft’. De laatste plaats in de selectie zou sowieso worden ingenomen door Rene Adler, maar die kan echter door een blessure niet deelnemen aan het WK. Voor de derde positie zijn er drie kandidaten: Hans-Jörg Butt, Jens Lehmann en Roman Weidenfeller. Morgen rond de klok van twaalf uur maakt Joachim Löw zijn selectie bekend, maar ik neem vast een schot voor de boeg met de analyse van de drie mogelijke kandidaten. Wie moet er mee?

Roman Weidenfeller (Borussia Dortmund, 29 jaar)
Sinds enige jaren is Roman Weidenfeller de doelman van Borussia Dortmund. Hij is geliefd bij de supporters door zijn fantastische reflexen. Een ander groot voordeel voor de nationale ploeg is dat hij waarschijnlijk genoegen zou nemen met de positie van derde doelman. Ook kan hij, ondanks dat hij al 29 is, niet bogen op veel wedstrijdervaring. De doelman speelde nog geen tweehonderd wedstrijden in de Bundesliga. Daarnaast staat hij niet voor niets bekend als Roman Weidenfehler; hij maakt nogal eens een foutje. Ook zijn reputatie is in Duitsland flink gedaald, nadat hij in 2007 racistische opmerkingen maakte tegen Gerald Asamoah. Weidenfeller speelde geen interlands.

Hans-Jörg Butt (Bayern München, 35 jaar)
Butt staat weliswaar te boek als één van de zwakkere schakels bij Bayern München, maar hij staat toch wel even in de finale van de Champions League. Het is dan ook geen wonder dat hij ook bij de nationale ploeg genoemd wordt. Butt staat vooral bekend om zijn doelpunten. Uit vrije trappen en penalty’s maakt ede doelman in zijn carrière al meer dan dertig doelpunten. Ook als doelman is hij al jaren een betrouwbare schakel, hoewel hij geen punten voor zijn teams pakt. Toch kan zijn jarenlange ervaring een meerwaarde zijn voor het Duitse elftal. Butt speelde pas drie interlands.

Jens Lehmann (VFB Stuttgart, 40 jaar)
De laatste en meest aansprekende kandidaat om Adler op te volgen in de Duitse selectie is Jens Lehmann. De ervaren doelman volgde bij het WK van 2006 Oliver Kahn, zijn eeuwige rivaal, op in de nationale ploeg en is sindsdien de vaste sluitpost. Na het EK van 2008 zwaaide de doelman af, maar nu hij weer gevraagd lijkt te worden, zijn alle opties weer open. Hoewel Lehmann het ook niet meer moet hebben van zijn spectaculaire reddingen, is hij een betrouwbare sluitpost. In ieder geval betrouwbaarder dan Weidenfeller en Butt. Aan Lehmann kleeft echter ook een zeer vervelend karakter. De doelman zou geen genoegen nemen met de tweede stek, laat staan de derde. Als hij dus meegenomen wordt, zal Löw hem een basisplaats moeten verschaffen. Lehmann speelde 61 interlands.

Morgen om twaalf uur valt de beslissing over deze drie sluitposten. Wie zal jij meenemen als je Joachim Löw was?

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter