Denemarken tactisch ontleed

Maandag is het zover voor Nederland en Denemarken, hun eerste WK wedstrijd zal dan om half twee beginnen. Wij besloten alvast om Denemarken helemaal te ontleden qua tactiek zodat we alles van ze af weten. Want, speelt Denemarken op de counter? In welke opstelling speelt het en hoe zet Denemarken eigenlijk druk?

Morten Olson, coach van Denemarken, kent geen geheimen voor Catenaccio

Morten Olsen, coach van Denemarken, kent geen geheimen voor Catenaccio

De kracht van de Denen zal vooral liggen in het sterke centrale verdedigingsduo. Hier spelen namelijk Simon Kjaer en Daniel Agger, kanttekening hierbij is dat Kjaer net hersteld is van een blessure en dat Morten Olsen, coach van de Denen, erg twijfelt of hij hem moet inzetten. Krøldrup lijkt de meest logische vervanger.

De Denen proberen voorzichtig op te bouwen via hun backs, onduidelijk wordt in welke opstelling Denemarken zal gaan aantreden tegen Nederland. Denemarken heeft namelijk aangetoond dat het heel makkelijk kan switchen tussen twee systemen. Het eerste systeem is een 4-2-3-1, het tweede systeem is een 4-3-3. Onder staan tekeningen van hoe die systemen eruit zien, de spelers die hierin staan zijn de spelers die meestal spelen in dit systeem. Toch weten we al zeker dat door blessures de Denen met een andere basiself zullen starten dan hier aangegeven.

Bovenste, 4-2-3-1, Onderste plaatje, 4-3-3 (Kahlenburg is Kahlenberg en de C. en S. Poulson is Poulsen!)
Denemarken in hun 4-2-3-1Denemarken 4-3-3

De Denen zijn lastig in te schatten, door wisselende formaties en blessures. Wat wel altijd terugkomt in het spel van de Denen zal het afwachten zijn van de tegenstander. Zoals je in de foto hieronder kunt zien laten de buitenste middenvelders en aanvallers (geel) zich helemaal inzakken. De spelers in het centrum van het middenveld (blauw) zullen als een blok naast de gele middenvelders staan. De Denen geven weinig druk op de opkomende verdedigers en middenvelders en lijken vooral af te wachten. Dit zorgt voor een blok van zo’n zes man, lastig om kapot te spelen. Opvallend is dat de Denen dan weer niet op de counter spelen. De Denen houden ervan om de bal rustig rond te spelen.

d3
Een laatste opmerking over de tactiek gaat over het centrale verdedigingsduo. Opvallend is dat steeds één van de centrale verdedigers veel druk geeft, dit dus in tegenstelling tot het middenveld. Als dit gebeurt moeten de backs van het team snel naar binnen komen waardoor er ruimte aan de zijkanten ontstaat. Op de foto onder is dit goed te zien, Simon Kjaer (meest rechtste blauw) drukt door waardoor Daniel Agger (rood) helemaal alleen in het midden komt te staan. De rechtsback (achterste blauw) trekt naar binnen waardoor er ruimte aan de zijkanten ontstaat.

d4
We besloten om de Deense kranten sites af te gaan op zoek naar de formatie die Denemarken hoogstwaarschijnlijk zal aannemen. We kwamen al snel een aantal cynische artikels tegen over de 4-6-0 formatie die Denemarken zal gaan aannemen… Opvallend is dat de Deense kranten er nog niet uit zijn hoe Denemarken gaat spelen. Bendtner lijkt niet mee te kunnen spelen maar zeker is dat nog niet, zelfde geldt voor Kjaer. Sørensen, de keeper, lijkt toch te kunnen spelen ondanks de blessure waardoor hij in de laatste oefenwedstrijden niet mee kon doen. Simon Poulsen lijkt zijn kans vespeeld te hebben en zal hoogstwaarschijnlijk niet in de basiself starten, hoewel wij hem toch nog maar eventjes in onze voorlopige basiself hebben staan. Wij als Catenaccio verwachten deze opstelling, onder voorbehoud natuurlijk! We zullen meteen een update geven als er meer bekend is over de opstelling van Denemarken.

De verwachte opstelling van de Denen

Herschreven naar: http://www.zonalmarking.net/2010/06/06/denmark-world-cup-2010-tactics/

About Jasper