Demy is geen leider…

Als een voetballer zo’n zesentwintig jaar oud wordt, dan lijkt het in het voetbalwereldje wel alsof je opeens een leider bent. Zie Demy de Zeeuw, zesentwintig jaar oud en aangetrokken als één van de nieuwe leiders bij Ajax. Leider willen zijn en leider kunnen zijn is alleen totaal wat anders. Toch wordt die fout nog steeds veel te vaak gemaakt, want wanneer ben je nou echt een leider?

dezeeuw

Het is algemeen bekend dat de meeste voetballers geen bollebozen zijn. Als u mij niet gelooft, lees gerust de laatste Hard Gras “Het jaar van de adelaar”. Wil je een leider zijn, dan moet je inzicht hebben en slim genoeg zijn om op het juiste moment de juiste toon aan te slaan. Heeft inzicht een leeftijd? Het antwoord is nee. Inzicht kan namelijk wel groeien maar het betekent niet dat iedereen het in zich heeft. Als mensen ouder worden kunnen ze natuurlijk wel bijleren. Eerste mythe vernietigt, jonge spelers kunnen ook een leider zijn. Voor voorbeelden zou je is een kijkje moeten nemen bij AZ en Ajax aan het begin van vorig seizoen. Beiden hadden ze een relatief jonge aanvoerder, Stijn Schaars en Klaas-Jan Huntelaar om precies te zijn. Waarom oudere spelers in de selectie het niet waren? Om de simpele reden dat ze veel minder kwaliteiten hadden om de rol als aanvoerder te vervullen.

pro_schaars_450600

Laten we het dan nog maar even over De Zeeuw hebben. Demy de Zeeuw is geen leider, omdat hij de kwaliteiten daar gewoon niet voor heeft. Hijzelf gaf nota bene eerder al aan in een interview dat hij niet houdt van de rol als leider. Waarom zou hij het dan nu wel kunnen, laat staan leuk vinden. Je bent een leider of je bent het niet! Leider zijn leer je, jammer genoeg, niet in één dag. Ook niet in één jaar. Leider zijn is namelijk niet te leren, het is een natuurlijke rol die bijvoorbeeld Stijn Schaars wel perfect paste. Demy was dan ook één van de laatste die aanvoerder zou zijn bij AZ. Eerst kwamen spelers als Schaars, Jaliens, Mendes Da Silva, Martens en Romero. Allemaal spelers die hun winnaarsmentaliteit beter over kunnen brengen dan Demy ooit zal kunnen. Sorry Ajax, Demy is geen leider…

About Jasper